IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да носите слънчеви очила през зимата

18 февруари 2017 13 00

Дори в студеното време очите ви са застрашени от вредните UV-лъчи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето хора не се разделят със слънчевите си очила през лятото, но през зимата тотално забравят за тях. Вредата от слънчевите UV лъчи за очите обаче си остава една и съща, въпреки разликата в температурите. Според някой експерти слънцето е даже по-опасно за човешкото око през студените дни, защото докато лятото хората гледат да се крият на сянка, зимата прекарват максимално време на слънце.

Излагането на слънчевите UV лъчи може не само да предизвика дразнене на кожата, слънчеви изгаряния или да увеличи риска от рак на кожата, а също така е свързано с няколко очни проблеми като временни слънчеви изгаряния в окото и увреждане на роговицата. Не са изключени и по-дългосрочни проблеми като макулна дегенерация и катаракта.

Фотокератит е болезнено състояние, причинено от излагане на UV радиация, усещането е сякаш очите ви горят. Известен също като ултравиолетов кератит, увреждането е причинено от висока интензивност на ултравиолетовите лъчи върху роговицата на окото и конюнктивата. Най-често това състояние е налице, когато окото е изложено на слънчева светлина, отразена от повърхността на сняг, вода или пясък. Ако състоянието е причинено от отразяване на слънцето върху лед или сняг, то е наричано и „снежна слепота“.

В действителност, в случаи на дълготрайно излагане на окото на слънчево отражение в снега, снежната слепота може да доведе до временна загуба на зрението, обикновено с продължителност 24-48 часа. Ето защо хората, които са активни в голяма надморска височина като планинско катерене или дейности като каране на ски задължително носят предпазни средства за очите.

Ако прекарвате много време в близост до вода или пясък отново не трябва да излизате без слънчеви очила. През последните години изследвания показаха как хронично излагане на слънце също допринася за катаракта – състояние на помътняване на окото. В същото време дългосрочно и продължително излагане на ултравиолетови лъчи е свързано с риска от рак на очите. Слънчевите очила са не просто моден аксесоар. Затова при избирането им е важно да не гледате само външния вид. Заложете на поляризирани слънчеви очила с висока UV защита.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари