IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладка следобедна офис-дрямка

14 ноември 2007 14 11

Няколко съвета за това как да си поспиш следобед – бързо и качествено

Сладка следобедна офис-дрямка

Не,не сме се побъркали съвсем, та да ви учим как се спи. Ако сте си вкъщи и имате цялото време на света, със сигурност знаете как да заспите на дивана пред телевизора.

Но какво да правим, ако сме в офиса, очите ни се затварят, а часът е едва 13. Отговорът е много лесен – отпускате се и започвате да спите.

Е, има някои тънкости, които ние научихме от един французин – Брюно Комби, който е написал цяла книга за следобедния сън - „Ода за сиестата“ и с радост ще ви ги кажем и на вас.

Изберете си сиеста

Светкавична – трае само пет минутки и е най-подходяща за офиса. Дава възможност да се откъснете за малко от работата, да съберете сили и да се разтоварите. Трябва да се практикува три пъти през деня, за да сте наистина във форма.

Стандартна – между 5 и 40 минути й е продължителността, можете да я съчетаете с обедната почивка. Ще ви помогне да сте във форма до края на деня.

Кралска – два часа. Но едва ли на някого в офиса ще му е приятно да проспите една четвърт от работния ден. Практикувайте задължително в почивните дни.

Заемете правилната позиция

За следобедна по-дълга дрямка можете спокойно да използвате автомобила си. Трябва да застанете така, че и главата и гърбът ви да има опора. Най-добре е на задната седалка, в ъгъла до вратата.

Ако нямате кола или пък достатъчно свободно време, можете да дремнете за няколко минути на бюрото. Сложете ръцете си на бюрото, положете главица върху тях и затворете очи.

Удобен стол също ще свърши работа, особено ако сте по-нависоко в йерархията. Вдигнете крака на бюрото, облегнете се назад в широкото кожено кресло и се отдайте на почивка.

Пуснете си подходяща музика

Слушалките в ушите много помагат, ако работите в стая, в която телефоните не спират да звънят. Освен това нежните звуци помагат на хората да се отпуснат, доказано е научно.

Отпуснете се

Това май е най-сложното от всичко. Как да разкараш задачите от главата си по средата на работния ден.

Не забравяйте, че следобедната дрямка не е скатаване от работа, а средство да вършите същата тази работа много по-съсредоточено през втората част на деня.

В някои фирми във Франция и Германия се очаква да бъде въведена сиестата до края на 2010 като задължителна част от "хигиената на труда", както се наричат обедната почивка, работното време и подобните неща.

Ако не можете да се отървете от видението на таблици, срещи с клиенти или каквото там имате да вършите, започнете да дишате. Бавно и съсредоточено и да си представяте и вдишването, и издишването.

Така неусетно ще се успокоите и ще използвате двадесетте минути пълноценно.

Почивка, а не сън

Всъщност следобедната дрямка рядко е пълноценен сън. Не е и нужно. Не се насилвайте да заспите на всяка цена, защото това само ще ви изнерви.

Важното е да се отпуснете, да си починете, да оставите храната да се усвои спокойно от тялото, ако щете.

Събуждането

За да не превърнете светкавичната дрямка в кралска трябва да подготвите събуждането си внимателно.

Настройте алармата на часовника за определения час, но сменете мелодията. Нека е различна от тази, която ви вдига сутрин.

Препоръчваме нещо по-нежно и леко, като чуруликане на птички например. Не скачайте веднага, а се размърдайте постепенно.

Размърдайте краката, вдишайте, издишайте, размърдайте ръцете и се протегнете. Чак накрая отворете очи.

А ако шефът ви се скара за това, че сте „пропилели“ двадесет минути от работното време, обяснете му, че следобедният сън удължава живота. Сериозно.

КоментариКоментари