Когато става въпрос за кафе или чай, обикновено внимавате със захарта, ала дали се замисляте колко от нея поглъщате под формата на газирани напитки? Всъщност имате по-големи проблеми от наличието на захар в тях, защото те са далеч по-опасни за вашето тяло.
Вижте как дълготрайният им прием се отразява на органите ви:
Репродуктивна система
Бутилките и кутиите за безалкохолни напитки са изработени от евтини пластмасови и метални материали. Редовната консумация на тези напитки може да повлияе на репродуктивната система. По-специално, бисфенолът А (BPA), основно използван в производството на пластмасови бутилки, е свързан с хормонални проблеми, повишен риск от спонтанен аборт и по-ниска плодовитост.
Слаби венци и зъби
Според няколко проучвания, 92 % от възрастните страдат от кариес заради редовна употреба на газирани напитки. Киселината използвана в тези напитки разрушава постепенно зъбния емайл и води до образуването на кариес и влошаване на цялостното дентално здраве.
Храносмилателна система
Ще бъдете изненадани колко от компаниите, произвеждащи газирани напитки, използват вода, съдържаща микроби и бактерии. Те може да разстроят стомаха ви.
Напълняване
Според едно проучване ежедневната консумация на газирани напитки повишава риска от напълняване с 1,6 пъти.
Проблеми с бъбреците
Много безалкохолни напитки са с високо съдържание на фосфорна киселина, което според лекарите е рисковано за черния дроб и бъбреците. Редовната им консумация може да доведе до бъбречни проблеми и камъни в бъбреците.
Астма
За направата на газирани напитки често се използва „натриев бензоат“, който обикновено се добавя, за да се предотврати развитието на бактерии и развалянето на храните. Според медицински изследвания консервантът е свързан с образуването на астма.
Проблеми с костите
Фосфорната киселина, използвана в газираните напитки, също така разгражда костите и може да доведе до повишено отделяне на калций в урината. Според едно проучване това води до отслабване на костите.
Сърдечни проблеми
Газираните напитки имат високо съдържание на захар, което кара черния дроб да произвежда повече триглицериди. Това е пряко свързано със заплахата от сърдечен удар.