IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да гълтате хапче без течност!

29 ноември 2018 10 00

Могат да наранят органите ви

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

От майка си и баба си знаете, че трябва да приемате хапчета с някаква безалкохолна течност, препоръчително с вода. Това не е случайно! И макар понякога да нямате наблизо вода и просто гълтате лекарството с насъбрала се слюнка, имайте предвид, че това е не само вредно, но и много опасно.

Какво се случва, когато глътнете хапче без да вкарате течност?

Наранявате гърлото и хранопровода: Причината е, че хапчето може да нарани повърхността и дори да причини леки разкъсвания, пътувайки към стомаха.

Потенциално заклещване: Друг сериозен проблем, който може да възникне, е ако хапчето се заклещи в гърлото или хранопровода. Това може да причини раздразнение, възпаление и дори изгаряне (ако съдържа някакви киселини) или разкъсване на тъканта. Често това зависи от големината и формата на хапчето. Липсата на нервни окончания в гърлото е проблем, тъй като няма как веднага да усетите болка. Тъканите на гърлото са доста деликатни и лесно могат да бъдат наранени, ако хапчето се заклещи.

Язва на гърлото/хранопровода: Ако гълтането на хапчета без паралелно поемане на течности за вас е практика, то може да резултира в язва на хранопровода. Изследване на сп. Turkish Journal of Gastroenterology твърди, че всеки тип хапче може да причини язва на хранопровода. Дори таблетки Витамин С трябва да бъдат приемани с вода или разтваряни в слюнка преди да попаднат в стомаха.

Какво трябва да правите!

Приемайте хапчета с една или две чаши вода. Препоръчително е да пиете поне осем чаши вода на ден. Също така е добре, когато приемате някакви таблетки, да ги взимате, докато сте изправени или седнали и никога легнали!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари