IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигарите са демоде, откажете ги с още един метод

16 май 2008 12 44

Усъвършенстван метод, който ние си позволихме да наречем "лазерна акупунктура", може да ви помогне в борбата с никотиновата зависимост

Цигарите са демоде, откажете ги с още един метод

Пушите ли? Ако чуем положителен отговор, ще се наложи за пореден път да ви порицаем (без викове и крясъци, разбира се) и да припомним колко вреден и напълно безсмислен навик е това.

Съвсем скоро бе огласена „прясна“ статистическа информация, според която 1,3 милиарда от населението на света са пушачи. 4,9 милиона от тях умират всяка година, а в България през последните 50 години броя на пушачите е нараснал от 13,7% на 40,5%.

Редовното пушене на цигари причинява ужасни неща не само на белите ви дробове и дишането, но и на кръвоносната система и на сърцето. А и потентността, особено при мъжете, може да бъде силно засегната.

Е, добре, знаем, че отказването на цигарите не е лесно. Съвременната медицина обаче е гъвкава и иновативна, а това се отнася и за спирането на цигарите.

За целта се тестват и прилагат все по-интересни и ефективни методи. Те се стараят да ви предпазват от напълняване, нервност и всички други странични ефекти след отказването от нездравословния навик.

Някои страстни пушачи, които вече са отвратени от миризмата на цигарен дим, може би са опитали хипноза. Чували сме градски легенди за такива, които са се събудили, мислейки се за кучета след това. Е, не им вярваме особено, а предполагаме и вие.

Но освен, че можете да „пушите“ електронна цигара, да се облепите с никотинови пластири и да пиете разни хапчета, вече има и още един начин. Ние сме го споменавали, но сега е още по-съвършен.

От няколко години по света се прилага метод на „лазерна акупунктура“ (терминът е изцяло наш, но ни звучи логично) – терапия върху определени рефлексни точки по ушите и носа. Манипулацията е безболезнена и не се използват игли.

Точките се стимулират чрез лазерен лъч и постоянен ток и влияят върху мозъчния център, който отговаря за пристрастяването. Процедурата препрограмира центъра, като по този начин желанието за пушене намалява, както и симптомите на абстиненция.

След края на терапията, която може да бъде и еднократна (или най-много 5 пъти са достатъчни), се приемат хапчета на растителна основа, с които по-лесно преодолявате никотиновата си зависимост.

Скоро след това вие вече знаете дали ядете пиле с портокал или с ананас, кога сте в розова градина и как ухае морския бриз. И ако това не ви накара да кажете „Чао“ на цигарите, не се сещаме за нищо по-романтично.

КоментариКоментари