Броколите са ни абсолютно любими. Освен, че са адски вкусни, са идеални и за диета – имат малко калории и дори „принуждават“ организма да изгаря от запасите си, за да ги усвои напълно.
Сега обаче американски учени доказаха, че супер-зеленчукът има още едно голямо предимство, което тепърва ще се изследва и използва.
Една съставка в него, която има силни антиоксидантни качества, може да се използва при болни от хронична обструктивна белодробна болест. Тя е смъртоносна – само в САЩ засяга над 16 милиона човека годишно.
Все още няма лек, който да предотвратява това заболяване. То засяга най-вече дългогодишните, но и пасивните пушачи. Получава се и вследствие на замърсен въздух, както и в много редки случаи е генетично обусловено.
При хроничната обструктивна белодробна болест се наблюдава слаба защита срещу оксидативен стрес, предизвикан от атаките на свободни радикали в организма. Намалява и способността за предпазване от възпалителни процеси.
Според учените сулфорафанът, който е един от най-силните антиоксиданти в броколите, е именно вълшебният ключ, който активира защитната система в тялото ни.
Името му звучи сложно като повечето научни термини, но зад него се крие мощен приятел на здравето.
Сулфорафанът не лекува болестта, но може да се окаже полезен в облекчаването на някои нейни симптоми. Още е рано да се говори за терапия, в която да бъде включен, но това ще се проучва занапред.
А вие, ей така за всеки случай, хапвайте повече броколи. Те са 100% полезни, а и позволяват всякакви вкусни комбинации.