IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко алкохол пази сърцето, но май не е полезен за мозъка

15 октомври 2008 08 07

Дори да не прекалявате със спиртните напитки, с времето това може да навреди на мозъка ви

Не прекалявайте с алкохола, за да не навредите на мозъка. По-добре спортувайте за здраво сърце. Снимка: AMY

Не прекалявайте с алкохола, за да не навредите на мозъка. По-добре спортувайте за здраво сърце. Снимка: AMY

Всеизвестен факт е, че чаша вино всеки ден предпазва от сърдечни проблеми. Според скорошно проучване обаче дори минимални количества алкохол могат да увредят мозъка ви.

Екип от учени от университета в Бостън, САЩ, стигнал до извода, че дори малки количества алкохол, които иначе са полезни за сърцето, водят до намаляване обема на мозъка.

Това не е необичайно, тъй като възрастта му действа по същия начин. Прекомерното му смаляване в определени области пък се свързва с деменцията и е необратимо.

Учените се надявали да открият полза от алкохола не само за сърцето, а и за мозъка, но не стигнали до положителни изводи.

Те изследвали 1839 доброволци в отлично здраве на средна възраст от 61 години.

Въз основа на ядрено-магнитния резонанс, на който били подложени, както и на данните за консумация на алкохол станало ясно, че колкото повече пациентите си пийвали, толкова по-голямо отклонение в обема на мозъка им имало.

Въздържателите нямали отклонения за възрастта си, за разлика от хората, които пиели преди и онези, които продължавали и сега да се черпят.

Обикновено мъжете се считат за по-сериозни консуматори на алкохол от нежната половина на човечеството. Обаче пораженията при жените се оказали далеч по-големи.

При силния пол тези, които изпивали по 14 чаши и повече алкохол седмично, имали по-сериозни увреждания от всички останали.

При дамите дори рядкото пийване изглежда предизвиква намаляване на мозъчния обем.

Учените все още не са сигурни до какви проблеми, освен деменция, може да доведе по-малкият обем на мозъка.

Тепърва ще продължат изследванията им в тази насока, но за всеки случай вие не прекалявайте с алкохола. Ей така, профилактично.

А за да запазите сърцето си здраво по-добре спортувайте.

КоментариКоментари