В повечето случаи, когато хапваме, сме гладни. И се стараем да задоволим тази потребност преди всичко с нещо вкусно. Е, ние в Tialoto.bg се храним и здравословно, но това е друга тема.
Мисията на вкусните храни, които не винаги са съвсем полезни за здравето и фигурата ви, е да създават добро настроение. В мозъка се отделя допамин, когато се храним, който създава усещане за удоволствие.
Ако сте си мислили обаче, че пълните хора ядат повече и за това са по-щастливи, грешите.
Екип учени от Изследователския център в Орегон, САЩ, е установил с помощта на ядрено-магнитен резонанс, че това съвсем не е вярно.
Те сканирали мозъците на две групи доброволци. Едната група били 43 жени, на възраст от 18 до 22 години, учещи в университети, а другата включвала от 14 до 18 годишни тийнейджърки, общо 33 на брой.
Учените наблюдавали активността на определени центрове в мозъка, след като давали на момичетата шоколадов млечен шейк и безвкусна течност.
Те също така изследвали наличието на ген, който потиска рецепторите в мозъка, реагиращи на допамин.
След една година изследователите установили, че тези, които имали притъпена реакция към млечния шейк, били предразположени към напълняване. Те имали и гена, притъпяващ удоволствието от храната.
Ето защо учените са на мнение, че прекомерното напълняване е свързано именно с липсата на удоволствие от похапването. Хората започват да изяждат огромни количества, за да компенсират тази липса, и това води до повишаване на теглото им.
Специалистите се надяват скоро да открият начин за намаляването на риска от наднормено тегло и свързаните с него заболявания. Все пак сигналите в мозъка подпомагат да се предвиди евентуално напълняване след време.
А дотогава вие опитайте да се храните по-разумно и здравословно, полезно е.