IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 начина да се облечете топло и красиво

1 декември 2008 14 44

Как да се обличаме през зимата, така че да не заприличваме на полярни мечета

По-добре да приличате на спретнато кученце, отколкото на търкалящо се меченце, нали? Снимка: CB

По-добре да приличате на спретнато кученце, отколкото на търкалящо се меченце, нали? Снимка: CB

Когато навън стане непоносимо студено (със сигурност такива дни ни очакват) ние съвсем забравяме за понятия като добре изглеждащо и женствено облекло.

Единствената мисъл в главата ни е в колко още шалове да се увием и дали някой някога се е сещал да създаде самозагряващи се якета.

И като резултат на всеотдайните ни опити да се облечем топло, заприличваме на едно голямо, тромаво човече, което, ако има лошия късмет да се затича да хване автобуса от спирката, ще помете цялата жива и нежива природа около себе си.

За да предотвратим подобни зимни гледки обаче, ето ви 8 начина за справяне със студа.

Как да се обличаме и кое ще ни сгрее, вижте по-надолу.

Естествени материи

Носете естествени вместо синтетични материи. Памукът и вълната например, ще ви пазят топло, дори когато навън времето е влажно. Освен това, естествените материи имат свойството „да дишат“ и не запарват.

Но не се отказвайте напълно от синтетичните, особено когато трябва да се предпазите от вятър.

Обличайте се на пластове

Всяка част от облеклото ви представлява отделен пласт. Пространството между тези пластове е пълно с въздух, имащ изолиращо действие. Съответно, колкото повече пластове дрехи носите, толкова по-топло ще ви пазят те.

Обличайте по-тънки дрехи, за да избегнете нежелано наподобяване на полярна мечка. А когато ви стане топло, винаги можете да свалите един пласт от облеклото.

Не прегрявайте

Когато се навлечете едно хубаво, топлите дрехи имат обратен ефект – с тях прегрявате.

А това винаги е следвано от изпотяване и настинка. В момента, в който усетите, че прегрявате, махнете поне шала или разкопчайте леко палтото си.

Стоплете различните части на тялото си

Всеки организъм си има слаби места, които имат нужда да бъдат топлени повече от други. При някои това са ръцете и вратът, при други краката и кръстът. Тук няма универсален съвет. Слушайте тялото си.

Главата е най-важна

Дори и да не чувствате студ на главата, това не значи, че тя не изстива. Тя е като малко радиаторче за тялото и когато не е покрита с шапка, започва да изстива.

Затоплянето на главата, съответно и на мозъка, е жизнено важно за функционирането на целия организъм. Всяка част от тялото ви е готова да се пожертва за да предпази главата, за това следващия път „се заслушайте“ в езика на тялото – ако ръцете ви са студени, най-вероятно трябва да си сложите шапка.

Носете топли обувки

Това са най-засегнатите от студа крайници. Непрекъснатият досег със земята ги прави изключително чувствителни податливи на изстиване и замръзване.

Избирайте си топли обувки, по възможност отново от естествени материали. Памучните чорапите са също много важна част от поддържането на топлина в обувките.

Бельото през зимата

Е, може да не сте непрекъснато в целия си секси блясък, но пък за сметка на това ще запазите здравето си. А без него едва ли ще имате повод да се превръщате в страстна съблазнителка.

Направете малък компромис когато излизате навън по дела, които не са свързани с плътски удоволствия и си обличайте топло, памучно бельо. Никога не забравяйте да държите кръста си на топло.

Един от най-ценните аксесоари – шалът

Зоната около врата е силно чувствителна на всякакви температури. Задължително носете шал или висока яка.

КоментариКоментари