Не само защото ни се иска да я практикуваме на място - някъде в Южна Европа, сред лозя и кипариси, а и защото се оказа най-полезна за здравето.
Говорили сме си и преди, че огромните количества зеленчуци, подправени със зехтин, печеното месо и зърнените храни, които са основната част от диетата, са най-правилният начин за хранене.
Освен това се оказва, че тази диета намалява и риска от рак на гърдата.
Така поне твърдят испански учени, които изследвали студено пресования зехтин, използван вместо слънчогледовото олио за готвене и подправяне на салати.
Екипът на д-р Хавиер Мендес установил, че в студено пресования зехтин (extra-virgin) се съдържат фитохимикали, които драстично намаляват раковия протеин HER2.
„Трябва да се има предвид все пак, че ние атакувахме ракови клетки с концентрирано количество от тези вещества, което няма как да се набави от храната“, обяснява д-р Мендес.
„Все пак е хубаво да се знае, че в зехтина има полезни вещества и че средиземноморската диета като цяло е подходящ и балансиран режим за поддържане на здравословно тегло.
А резултатите от изследването ще ни помогнат на нас, специалистите, за откриването на лекарство против рака“, завършва лекарят.