IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на абортите у нас намалява. Най-сетне

6 март 2009 14 44

Абортите са намалели с 20% за последните пет години, а цели 4% от жените в България използват противозачатъчни

Противозачатъчните не предпазват от болестти обаче. Снимка: SXC

Противозачатъчните не предпазват от болестти обаче. Снимка: SXC

Малко ни е странно, че все още трябва да говорим за това, но както се казва, никой не е застрахован.

Колкото и начини за предпазване от забременяване да има, все още сме сред първите места по аборти в Европа.

Добрата новина обаче е, че все пак броя им в България за последните пет години е намалял с 20 процента.

Още по-хубаво е, че от последния път, когато си говорихме по темата, процентът жени, които използват противозачатъчни хапчета, се е повишил двойно и вече е „цели“ 4%.

Понеже смятаме редовното приемане на такива таблетки за един от най-адекватните начини за предпазване от бременност, приготвили сме ви още положителни факти за тях.

Съвременните таблетки имат значително по-малко количество хормони, отколкото хапчетата от преди 20 години. Така че няма защо да се притеснявате, че ще се „блъскате с хормони“, всичко е съвсем точно дозирано.

При продължително приемане на противозачатъчни, данните са на специалисти в областта, има положителен ефект върху косата и кожата. В някои случаи дори може да отслабнете леко.

Когато спрете хапчетата, можете да забременеете веднага – няма никаква опасност за бъдещето ви бебе.

И последно, противозачатъчните не намаляват сексуалното желание. Хормонът, който ни настройва „пролетно“, за да не използваме по-влудяващи думи, е тестостеронът, а той няма никакво участие в противозачатъчните таблетки.

„Всъщност, Хапчето може да се отрази дори положително на либидото, защото намалява симптомите на предменструалния синдром, а това означава спокойствие.

А когато една жена е спокойна, няма как да не си мисли за секс“, обясни специално за Tialoto.bg д-р Георги Коларов, член на Българското дружество по акушерство и гинекология.

Не забравяйте обаче, че противозачатъчните са подходящи само за жени с постоянен партньор, защото не предпазват от болестите, предавани по полов път.

КоментариКоментари