За жени, които похапват повече гъби и пият повече зелен чай, има много по-малка вероятност от рак на гърдата.
Това посочват резултатите от изследване, направено на повече от две хиляди китайки
Известно е, че в Китай броят на жените с рак на гърдата е от 4 до 5 пъти по-нисък, отколкото в други развити страни. Това навярно е така, защото в китайската кухня почти всичко се комбинира с гъби и се пие много зелен чай. Доктор Мин Жанг от Университета в Пърт, Западна Австралия и нейните колеги направили своето изследване в Китай на жени на възраст между 20 и 87 години. Жените трябвало да отговорят на въпроси, отнасящи се за това колко често поемат определени храни. Разбира се, в изследването под внимание са взети и други фактори, които имат влияние върху цялостното здраве на жената- професия, тегло, спортуване, пушене и така нататък.
Доктор Жанг стигнала до извода, че за жените, които се хранят със свежо набрани гъби (около 10 г на ден) рискът от рак на гърдата е с 2/3 по-малък от този за жените, които не похапват гъби. От друга страна, сушените гъбки намалявали риска наполовина. Въпреки че изследването не доказва, че точно наличието на гъби в менюто е намалило риска от рак на гърдата, доктор Жанг съветва гъбите да не се забравят поне като гарнитура. Гъбите имат съвсем малко въглехидрати, както и от 1,5 до 3,5% белтъчни вещества, в които се съдържат почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини.