IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трафик и стрес - опасни за сърцето

24 март 2009 14 49

Учени от Германия открили, че задръстванията увеличават риска от сърдечни проблеми

Да оставим колелото за почивните дни в парка. Снима:Dreamstime

Да оставим колелото за почивните дни в парка. Снима:Dreamstime

Следващият път, когато си хванат в капана на неспирния трафик и си мислиш, че всеки момент ще получиш сърдечен удар, дишай дълбоко и веднага се успокой.

Лекари от цял свят вече са стигнали до извода, че гневът и стресът като цяло допринасят за появата на  сърдечните проблеми. Наскоро група учени от Германия доказали, че и трафикът и задръстванията довеждат до сериозни неприятности със сърцето.

В проучването 8% от сърдечните пристъпи на изследваните хора били директно свързани с "висенето" в задръствания.

Рискът е по-висок за жени, възрастни мъже, безработни (трафик и безработица-лоша комбинация) и хора, поддатливи на сърдечни пристъпи.

Опасността от сърдечен удар е голям и за хора, които ползват градски транспорт или карат колела по пътя за работа.

Въртенето на педалите в големи задръствания не е никак препоръчително, защото въздъхут е изключително наситен с отровни газове от автомобилите.

Оказва се също, че замърсеният въздух води не само до респираторни проблеми, но и до появата на сърдечни такива.

Най-опасни във въздуха са т.нар. УФП-прашинки (от английски- ultra fine particles), които буквално засядат в белите дробове, от там преминават в кръвта и отиват право към сърцето. Така че колелото остава за алеята в парка.

Но без излишни притеснения, изследването се отнася до хора, които по принцип имат регистрирани проблеми със сърцето. Разбира се, опасността винаги може да застраши и напълно здравите.

Затова по-спокойно в задръстванията. Замърсяванията няма как да ги оправим, освен ако не сменим града с някое колоритно селце, но винаги можем да контролираме собствения си прилив от негативни емоции.

КоментариКоментари