Рибата и рибеното масло имат още едно доказано качество – предпазват мъжете от агресивните форми на рак на простата.
Това са установили учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Те изследвали хранителните навици на 466 мъже, засегнати от болестта, и на още 478, които били напълно здрави.
Оказало се, че мъжете, които консумират 3 пъти месечно „тъмни“ риби, богати на омега 3 мазнини, имат 36% по-малка възможност да се разболеят.
Ако приемът на мазни риби като сьомга, херинга и скумрия е повече от веднъж седмично, шансовете да не се разболяват от рак на простатата нарастват с 57%.
По-подобен начин въздействат и раците и ракообразните морски деликатеси.
Преди време подобно изследване беше проведено с мишки, отново в САЩ, и резултатите от него също бяха обещаващи.
Специалистите са открили още, че мастните киселини, които се срещат в рибата, влияят върху ген, предизвикващ възпаления и често свързван с появата на опасното раково заболяване.
Някои представители на силния пол имат повече от лошия вариант на този ген, но приемайки редовно омега 3 мазнини намаляват възможността той да предизвика възпаление.
Според експертите именно то ускорява развитието на раковите клетки и води до бърз фатален изход.
А вие, за да сте спокойни за здравето си, хапвайте по-често риба. Мазнините в нея са изцяло добри – защитават мозъчната дейност, забавят остаряването на клетките и правят кожата по-здрава и красива.