Помните ли как героят на Джони Деп Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика“ си спомянше детството?
Горкото момче бе тормозено от деспотичния си баща – зъболекар, който му бе забранил дори да близва шоколад.
Накрая Уили не издържа на шоколадовото ембарго и бяга, като основава най-голямата фабрика за шоколад в страната. На всичкото отгоре има най-здравите зъби на света.
Е, Тим Бъртън просто няма представа колко прав е бил тогава.
Изненадващо се оказа, че шоколадът всъщност е полезен за зъбите, дори повече и от флоура!
Учени установиха, че теоброминът - горчива съставка на много растения, включително и на какаовите зърна, от които се прави шоколадът, укрепва зъбите по-добре от популярния минерал.
Теоброминът въздейства върху кристалната структура на зъбите и ги предпазва от киселините. По този показател той е по-добър от равна концентрация натриев флуорид, който съдържат повечето пасти за зъби.
Това означава, че теоброминът може да намали пораженията от киселите бактерии, които са отговорни за по-голямата част от кариесите.
Резултатите са много важни, защото повече от половин век няма почти нищо ново сред добавките против кариеси в пастите за зъби.
За съжаление шоколадът не е подходящ за профилактика, защото съдържа захар, а тя е храна на бактериите, които разграждат зъбите.
Мазнините на шоколада пък, които осигуряват кадифения му вкус, са вредни за фигурата.