IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Домашни бои за великденските яйца

3 май 2013 05 43

Разровете се в кухнята си и ще намерите всичко необходимо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяка година около Великден усилено се дискутира качеството на боите за яйца, предлагани на пазара. Всички те съдържат изкуствени оцветители и някои меко казано плашещи съставки. Редки са случаите, когато боите причиняват видими здравословни проблеми, но това със сигурност не означава, че те са напълно безвредни.

Дори сертифицираните бои за яйца включват цветове, синтезирани от нефтени деривати и каменовъглен катран. Карминовата киселина или както е по-известна като кохинил, често се използва при червеното оцветяване на храните. Нейният произход обаче е стряскащ – киселината се получава от изсушени и смачкани тела на бременни женски насекоми. Това, че не се вижда какво стои зад синтетичните бои за яйца, не ги прави безопасни.

Време е да помислите за алтернативни варианти. Как ви звучи да замените традиционните бои с домашно приготвени багрила? Чрез използването на натурални съставки за боядисване не само че знаете какво точно консумирате, но и получавате красиви и свежи цветове.

Нужните съставки за натуралните бои ще намерите в своята кухня, а смесването на продуктите е достатъчно увлекателно, за да замести традиционното боядисване на яйца. Някои от храните работят най-добре, когато се слагат още при варенето на яйцата. Не забравяйте, че колкото по-дълго оставите яйцата накиснати, толкова по-наситен цвят ще получите.

Ето и как да направите своите домашни натурални багрила:

1. Червено

- голямо количество обелки от червен лук (варете с яйцата);

- сок от нар;

- 2. Оранжево

- обелки от жълт лук (варете с яйцата);

3. Жълто

- лимонена или портокалова кора (варете с яйцата);

- семена на целина (варете с яйцата);

- кимион (варете с яйцата);

- куркума (варете с яйцата);

4. Бежово

- семена от копър (варете с яйцата);

5. Кафяво

- силно кафе;

- тъмни орехови черупки (варете с яйцата);

6. Зелено

- спанак (варете с яйцата);

7. Синьо

- консервирани боровинки и техния сок;

- лилави зелеви листа (варете с яйцата);

- гроздов сок;

8. Лилаво

- обелки от червен лук, но по-малко количество, отколкото това за червения цвят (варете с яйцата);

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Emiliyana ( преди 12 години )
Mалко *** въпрос, но дали ще се получи, ако с вече сварените бои се пробвам да боядисам яйцата пъстри чрез увиване в памук ? Достатъчно силна ли е боята за да хване ? Някой от Вас да е пробвал ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар