IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Тайната на дълголетието е да станеш гладен от масата

4 юли 2012 10 43

Лакомията ни отнема 20 години живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Формулата за дълъг живот е съвсем проста - намаляване на количеството на консумираната храна. Това твърдят британските и американските специалисти.

Изследователите вярват, че приемът на по-малко калории може да забави процесите на стареене и да осигури защита срещу, свързани с възрастта заболявания като деменция, рак и диабет тип 2.

Резултатите от две изследвания показват, че за да има полза за здравето, е необходимо дневният прием на калории да се намали с до 40 процента.

Авторите на първото проучване от Университетския колеж в Лондон са изследвали генетични и свързани с начина на живот фактори като хранене, за да разработят методи за противодействие на процесите на стареене.

В експерименти с мухи и малки животни като мишки и плъхове, които имат сходни генетични характеристики с човека, учените са установили, че продължителността на живота може да се увеличи с 30 процента или 20 допълнителни години, ако се ограничи количеството на
храната.

"Ако намалите храната на един плъх с 40 процента, продължителността на живота му ще се увеличи с между 20 и 30 процента. Ако този модел е приложим при човека, това се равнява на 20 допълнителни години живот", казва д-р Матю Пайпър от изследователския екип.

Второто проучване на специалисти от института "Бък" в САЩ показва, че ограничаването на консумираната от мухи храна е свързано с подобрен метаболизъм на мазнините в мускулите и повишена физическа активност - ключови фактори за дълголетие.

Изследователите допълват, че за благоприятен ефект върху здравето е необходимо хората да увеличат физическата активност. Учените отбелязват, че изследванията върху ограничаването на количеството на храната и ползата от него за дълъг живот на този етап са само теоретични.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

hmm ( преди 12 години )
Хубаво щеше да бъде да се дадат малко повечко обяснения. Като например при какво начално тегло и възраст следва да се намали храната с 40%? Ако сме си "плъхчета" с нормално или ниско тегло, то едно намаление на храната с 40% и то постоянно си води до негативни резултати. Отделно колкото повече човек остарява, толкова по-малко храна му е нужна. Възможно е разликата между приема на храна на 20г и 40-50г да е точно 40%, за да се чувства човек добре и да бъде здрав...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
explorer ( преди 12 години )
Тези изследвания ги е правил още Настрадин Ходжа.Научил магарето си да яде вестници.Но едва се научило и на следващата седмица хвърлило петалите от тази диетата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тя ( преди 12 години )
Че кой говори тук за глад? Само за намаляване на количеството. Което е доста различно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lelee ( преди 12 години )
Znachi spirame hranata i uvelichavame fizicheskata aktivnost...Dokoga mislite che shte izdyrji edin normalen chovek predi da pripadne? Vsichko e v kontrola vyrhu hranata, a ne da gladuvash...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар