Формулата за дълъг живот е съвсем проста - намаляване на количеството на консумираната храна. Това твърдят британските и американските специалисти.
Изследователите вярват, че приемът на по-малко калории може да забави процесите на стареене и да осигури защита срещу, свързани с възрастта заболявания като деменция, рак и диабет тип 2.
Резултатите от две изследвания показват, че за да има полза за здравето, е необходимо дневният прием на калории да се намали с до 40 процента.
Авторите на първото проучване от Университетския колеж в Лондон са изследвали генетични и свързани с начина на живот фактори като хранене, за да разработят методи за противодействие на процесите на стареене.
В експерименти с мухи и малки животни като мишки и плъхове, които имат сходни генетични характеристики с човека, учените са установили, че продължителността на живота може да се увеличи с 30 процента или 20 допълнителни години, ако се ограничи количеството на
храната.
"Ако намалите храната на един плъх с 40 процента, продължителността на живота му ще се увеличи с между 20 и 30 процента. Ако този модел е приложим при човека, това се равнява на 20 допълнителни години живот", казва д-р Матю Пайпър от изследователския екип.
Второто проучване на специалисти от института "Бък" в САЩ показва, че ограничаването на консумираната от мухи храна е свързано с подобрен метаболизъм на мазнините в мускулите и повишена физическа активност - ключови фактори за дълголетие.
Изследователите допълват, че за благоприятен ефект върху здравето е необходимо хората да увеличат физическата активност. Учените отбелязват, че изследванията върху ограничаването на количеството на храната и ползата от него за дълъг живот на този етап са само теоретични.