IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-опасните спортове за деца

28 юни 2012 05 30

Спортът е хубаво нещо, но крие и рискове

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Спортът и игрите навън са толкова важни за децата, колкото здравословната храна и чистият въздух. Все пак всяко нещо има и своята отрицателна страна.

В САЩ годишно се регистрират около три милиона и половина наранявания, свързани със спорт. Въпреки че три четвърти от тях не се водят за сериозни, броят продължава да е стряскащ. Логично идва и въпросът кои спортове са отговорни за големия брой травми?

Според скорошно проучване, публикувано в Journal of Athletic Training първите редове в класацията заемат спортове като: футбол, волейбол и баскетбол. Повечето от травмите засягат крайниците.

Мечтата на повечето момичета да бъдат мажоретки изглежда крие опасности. През последните 26 години броят на уврежданията, причинени от наранявания на главата или гръбначния стълб при мажоретките е двойно по-голям, отколкото при всички други спортове, които тренират момичетата. Регистрирани са 73 „катастрофални наранявания“ и два смъртни случая.

Според д-р фредерик Мюлер една от причините за тревожните резултати е лошата материална база за тренировки и не добре квалифицирани треньори. 

Наранявания: момичета срещу момичета

В повечето държави мажоретните тренировки не се считат за официален спорт в гимназията. От което следва, че не навсякъде има еднакви стандарти на оборудването по безопасност и обучението на треньорите.

При момчетата най-рисков е футболът – 39% от всички наранявания. Следва баскетболът с 16% и бейзболът с 15%. Футболът е един от най-популярните спортове в САЩ. Повече от три милиона деца тренират футбол. Нараняванията най-често са в сухожилията.

По-голяма загриженост предизвиква фактът, че годишно се регистрират между 43 000 и 67 000 сътресения по време на футболни тренировки. Реалният брой може би е много по-висок, защото половината от младежите не отчитат сътресенията си като евентуална вреда и не съобщават за тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари