IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеално белите зъби вече не са просто мечта (2 част)

18 март 2013 07 00

Д-р Софиен Риахи от клиника Medical Dent дава още полезна информация, свързана с избелването, хигиената на устата и поддръжката на цвета

Д-р Софиен Риахи, Снимка: Medical Dent

Д-р Софиен Риахи, Снимка: Medical Dent

Как става избелването, когато при Вас дойде пациент, който например има коронки на някой от предните зъби? Коронките не могат да се избелят, нали?

Когато дойде такъв пациент в клиника Medical Dent се започва с избелването на зъбите, за да се види до какъв цвят иска той зъбите му да се избелят. След като цветът е определен, разбира се, се налага да си смени коронката, така че да съответства на цвета на вече избелените му зъби.

С времето останалите ще сменят цвета си, но не и коронката, така че пациентът просто трябва редовно да си прави поддръжка на цвета, за да не се получи контраст в усмивката му.

Важно е да се знае, че цветът на пломбите, коронките и мостовете не може да се промени с избелване.

Ако човек има кариес, може ли да се подлага на избелване?

Тъй като избелването е естетическа процедура, в случая водещият проблем е кариесът и е желателно първо да го оправи преди да реши да си променя цвета на зъбите. Ако човек има кариозни зъби (т.е. няколко кариеса) най-добрият вариант е първо да ги излекува, да се поставят временни пломби и след това да се направи избелване. Когато е постигнат желаният цвят вече пломбите могат да се сменят с постоянни, така че те да съответстват на новия вид на зъбите и да не се различават цветово.

Преди да се образува кариесът има т.нар. тъмни петна, които индикират за неговото скорошно проявяване. Те повлияват ли се на избелване?

Да повлияват се. Но е желателно тези петна да не се чакат да станат кариеси, а да се премахнат предварително, което е възможно без дори да се нарушава целостта на зъба. Това става с т.нар. реминерализация. Петната се появяват, защото зъбът губи минерали. Когато този минерал се възстанови по някакъв начин (например чрез озонова терапия), може да се избегне появата на кариес.

Ако някой има проблемни венци (или джобове), може ли да се подложи на избелване?

Геловете, които се използват за избелване съдържат химическа субстанция, която би могла да причини изгаряне на венеца, ако дълго време е в контакт с него. Но то не е тежко и се проявява под формата на леко побеляване на венеца, което в рамките на следващия половин-един час изчезва.

Джобовете са вследствие на заболяване на венците (пародонтит). Те не могат да бъдат увредени от гела за избелване при процедурите. Както вече казах, би могло да се получи леко изгаряне, но то не е страшно и минава бързо.

При пародонтита се получава едно оголване на зъбите, тъй като венецът не приляга плътно към тях и в този случай след избелване може да се появи по-висока чувствителност на зъбите (която е най-вече към студено и топло). Тя преминава в рамките на 24 часа, така че за трайни негативни последствия и в този случай не можем да говорим.

Какво представлява поддържащото избелване?

След като е минал през основния период на избелване с шини, пациентът може през няколко месеца да ги слага за по няколко дни, за да си поддържа цвета.

Колко пъти в годината може човек да си избелва зъбите клинично?

Препоръчително е да го прави през около шест месеца, за да запази цвета си, т.е. два пъти годишно. През останалото време трябва да поддържа добра хигиена на зъбите, за да са здрави и да може цветът им да се запази.

Снимка: Dreamstime

Какво точно означава добра хигиена?

Добра хигиена означава редовно отстраняване на плаката на зъбите. Повечето хора си мислят, че те си мият зъбите и всичко е наред. Но много рядко успяват да премахнат цялата. Това става със старателно миене на зъбите сутрин и вечер, използване на конец за зъби, вода за зъби и т.н. Също така добрата хигиена включва и почистване на зъбен камък, което е индивидуално при всеки пациент, защото някои образуват по-често зъбен камък, други не.

Българинът знае ли как да поддържа добра устна хигиена?

Тази година ние създадохме една програма, за да обясним на хората как да се грижат за устната си хигиена. Много често, когато пациент дойде на избелване и му се обясни какво трябва да прави, той го спазва месец-два. Но навиците се загубват и времето, което се отделят за хигиена на зъбите устната кухина намалява, което създава предпоставки за възпаление на венеца, за развитие на кариеси и така нататък. По тази причина ние имаме в Medical Dent две дентални хигиенистки, които работят с пациентите ни в тази посока.

Има ли специална подготовка преди пациент да се подложи на избелване?

Подготовката се прави на място в кабинета. Зъбите се почистват от плаки, зъбен камък и други наслоявания, полират се и сме готови да обсъдим с пациента какъв цвят желае да постигне.

Докато си прави процедурите за избелване пациентът трябва ли да ограничи приема на определени неща, които като цяло причиняват оцветяване на зъбите (кафе, вино, да спре да пуши)?

За да има по-добър ефект избелването, е желателно да се ограничи силно приема на оцветяващи продукти като кафето, цигарите, плодови сокове от боровинка, вишни...червено вино и т.н. Никой не може да забрани на пациента да ги консумира, но той трябва да е наясно, че без тях избелването ще е по-пълноценно. Докато се избелват зъбите са много по-податливи на някакви оцветяващи агенти.

Имайте предвид, че е добре пациентът като цяло да ги ограничи по време на „диетата" си и след подлагане на процедура за избелване. Това ще му позволипо-добре да поддържа постигнатия цвят, защото ако пуши и пие всеки ден, цветът няма да се запази шест месеца и ще трябва по-рано да повтори процедурата по избелване..

Колко често трябва да се прави избелването?

Избелването малко наподобява поддръжката на цвета на косата. Повечето хора остават с впечатлението, че отиват на едно избелване в кабинет и зъбите им трябва да станат бели. Първо избелването не е еднократна манипулация, тя може да представлява продължителен процес. Може през конкретни интервали – два, три пъти годишно човек да посещава зъболекарския кабинет и да се подлага на тази процедура, докато не постигне желания ефект.

Избелването е резултат, т.е. то трябва да бъде нещо, което се поддържа. Същото е, както ако някоя дама отиде на фризьор и си боядиса и оформи косата по определен начин. След това тя продължава да прави поддръжка през месец-два или колкото се налага в конкретния случай. Аналогично е и при зъбите. След като сме постигнали определен резултат, ние трябва да го поддържаме, за да не го загубим.

Може ли зъбите да станат идеално бели?

Зависи от причината за оцветяване на зъбите. Има екзогенни причини, които са въпрос на външни влияния и подлежат на по-лесно почистване и избелване и такива, които са ендогенни – т.е. свързани със структурата на зъба. Ако потъмняването на зъбите на пациента се дължи на ендогенни причини, тогава избелването не може да бъде кой знае колко ефективно и трябва да се търси друго решение, като например поставяне на фасети.

Ако говорим за екзогенни причини, то при упоритост на пациента, едно полиране и почистване на зъбите, след което прилагане на клинично или домашно избелване или комбинация от двете, то зъбите могат да станат бели като фаянсова чиния.

Пастите за избелване, които рекламират, ефективни ли са в действителност?

Пастите по презумпция са създадени за почистване на зъбите, а не за избелване. Те помагат по механичен начин с четка за зъби да премахнем наслояванията от консумацията на различни храни и напитки през деня. Така че си остават най-добри точно в тази си функция – да почистват зъбите, а не да ги избелват.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари