IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се борим с пигментните петна?

10 февруари 2014 08 15

Зимата, когато лъчите на слънцето са по-слаби, е най-подходящото време да се заемете с пигментацията по лицето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Луничките са генетично предопределени да се появят на лицето ви. Хубавото е, че този тип пигментация не се отразява на неговия блясък. Напротив – придава му особен чар.

Красотата на кожата е помрачена от пигментните петна. Те най-често се появяват вследствие на действието на слънчевите лъчи или механичните травми върху кожата, поради хормонални изменения (по време на бременност или прием на лекарства), а също и петна, които се появяват с възрастта, след 45-50 години.

Това е момент отново да ви напомним – не забравяйте за слънцезащитните кремове! Ако оставите пигментните петна без защита от слънцето, всички останали грижи и опити за облекчаването им е загуба на време и пари.

Какви са процедурите за справяне с пигментните петна?

Най-често козметиците препоръчват лазер или фотокорекция. Под влиянието на импулсите светлина по време на фотокорекция се акумулира енергия, която разрушава меланина и петното се изсветлява. В зависимост от размера на пигментацията, лекарят избира различна мощност и количество светлинни импулси. Понякога е достатъчна само една процедура, а в по-тежки случаи – няколко. Лазер се използва не само за кафявите, но и за червените пигментни петна. Последните често възникват при светла кожа и близко разположени до повърхността на кожата капиляри.

Ако лазерът е противопоказен за вас, препоръчително е да се възползвате от пилинг със салицилова или фруктова киселина и продукти с ретинол. Преди да изберете каквато и да било изсветляваща процедура или продукт, посетете лекар, който да ви посъветва в зависимост от индивидуалните ви нужди.

Какви съставки трябва да съдържат козметичните продукти за премахване на пигментни петна?

Преди време основната изсветляваща съставка в продуктите беше хидрохинон. Днес той почти не се използва. Плодовите киселини намаляват пигментацията като премахват най-горния слой на кожата, но те не са подходящи за чувствителната кожа. За нея е подходяща по-меката салицилова киселина. За избелване на кожата активно се използват и растителни екстракти – магданоз, бял равнец, лайка...

Във формулите на изсветляващите кожата продукти трябва да се съдържат съставки, които балансират производството на меланина. Това зависи не само от работата на меланоцитите, но и от средата, в която те се намират – меланотопа. Ето защо е важно коригиращият серум за пигментни петна да се използва, за да възстанови тази среда. Условието е да се използва не по-малко от два-три месеца.

Избелващ концентрат за тъмни петна с SPF 15 Optimals Even Out (Oriflame, 19.90 лв.), крем, коригиращ пигментните петна DreamTone (Lancome, 175 лв.), Дневен крем против пигментни петна Even Brighter (Eucerin, 50.35 лв.), анти-ейдж крем Capture Totale Dream Skin (Dior, 125 лв.)

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари