IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко сън ни състарява двойно

30 юли 2013 11 00

Кожата губи и възможността си да се възстановява бързо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако смятате, че почивката ви е време за денонощни забавления, може би е време да се позамислите. Хората заминават на ваканция най-вече да релаксират и да позволят на организма си да се зареди със сили. Така че предвидете си достатъчно сън, защото липсата му не само ще ви държи уморени, а и ще ви състари двойно. Ново изследване дори показва, че по-малкото часове почивка пречат на кожата да се възстанови след слънчево изгаряне. А за съжаление то не е рядкост по време на морската почивка.

Д-р Елма Барън, директор на кожния център към университетската болница Case Medical Center в Охайо, казва: „Жените, които спят по-малко, показват признаци на преждевременно стареене на кожата и намаляване на способността ѝ да се възстанови след слънчево изгаряне".

Изследването е обхванало 60 жени на възраст между 30 и 49 години, които си недоспивали. Учените изследвали влажността на кожата им след излагане на UV лъчи. Състаряването на кожата и влошеното ѝ състояние при жените с по-малко сън, сравнено с други, които прекарвали повече време с възглавницата, било два пъти по-голямо. При вторите дори раните и всякакви кожни поражения заздравявали много по-бързо.

Изследването открило още, че дамите, които си взимат здравословния сън от минимум 8 часа, се чувстват по-атрактивни от останалите.

Учените са на мнение, че подобно изследване може да помогне на жените да съхранят младостта си. Те са най-изненадани от връзката между слънчевото изгаряне и заздравяването на кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари