IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важен pН- балансът на кожата

26 август 2013 13 45

Когато той е нарушен, започват и проблеми като омазняване, акне или прекомерно изсушаване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вероятно често си задавате въпроса как да намерите баланса между професионалния живот и семейството си, но не и как да откриете баланса на кожата си. А това е от изключителна важност, ако искате тя да е здрава, сияйна и тонизирана.

„Малко жени са наясно, че за да се сдобият с хубава кожа, трябва да установят кое е тяхното pH. Това ще им помогне да решат много от проблемите, свързани със състоянието на лицето", казва бюти експертът Наркос Наркисо пред timesofindia.indiatimes.com.

Какво представлява pH-то?

PH показва баланса между киселините и основите в кожата, които се измерват в скала наречена pH (или потенциален водород). pH е десетичен логаритъм и представлява съотношението на положително заредените водородни йони (киселинни) и отрицателно заредените йони (алкални), в един разтвор. Ако скалата на това съотношение отчита от 1,0 до 6,9, средата се счита за киселинна. Ако скалата отчита 7,0 – тя е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална.

Можете да научите какво е pH-то на кожата ви при посещение на дерматолог. Нормалната кожа е малко по-киселинна и нейното pH е между 4.2-5.6. Тези цифри варират в различните части на тялото.

Как да направите анализ на кожата си

Не е трудно да разберете дали кожата ви няма „правилното" pH. Ето и някои издайнически знаци: ако pH-то ви е нормално, кожата ви ще има по-свеж и плътен вид. Ако обаче е по-суха и е склонна към акне, вероятно балансът е нарушен и имате по-висока киселинност.

Каква причинява дисбаланса на кожата?

Факторите са много – от неправилно хранене, до външни влияния като неблагоприятни климатични промени. UV-лъчите са враг на кожата и могат лесно да променят визията ѝ. Диетите, хормоналните промени също са важен фактор, променящ нейното pH.

Как да поддържате pH-баланса на кожата си?

- Една от най-важните стъпки е да се сдобиете с правилната козметика, която да отговаря на нивото на вашето pH.

- Използвайте продукти за измиване, който са с pH 5.5.

- Използвайте продукти, които не съдържат алкохол, за да не причинят изсушаване на лицето ви.

- Избягвайте употребата на сапуни, които също видят до изсушаване на кожата и покачване на киселинността ѝ.

Включете в менюто си продукти съдържащи алфа-хидрокси киселини (действат обновяващо както на повърхността на кожата, така и в дълбочина) – ябълки, къпини, цитрусови плодове, домати и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари