IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 суперхрани. Нови

24 март 2011 08 41

Експерти изнесоха данни за най-новите 5 храни, които са най-полезни за здравето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаете ли, че кафявият ориз е полезен за артериите, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и помага за предотвратяване увреждането на ДНК, което в някои случаи може да доведе до рак?

Това показват последните изследвания в тази област.

Кафявият ориз съдържа повече антиоксиданти, фибри и витамин D от боровинките, например.

Друг интересен хранителен продукт е личи.

Непознат у нас, субтропичният плод е богат на полезните вещества полифеноли, известни с протективния си ефект срещу онкологични заболявания.

Личи има ярко червени багри, овална форма и сладък вкус, наподобяващ сорт грозде.

Екзотичният плод съдържа повече витамин С и от портокала. Освен това е богат на фосфор и калий, полезни за здраво сърце.

Според последните научни изследвания, консумацията на аспержи с пурпурен цвят подобрява действието на инсулина, помага в борбата с повишените нива на кръвна захар и развитието на диабет в дългосрочен план.

Същевременно, осигурява 60% от необходимия дневен прием на фолиева киселина - витамин В9. Това намалява нивата на аминокиселини, които могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

На четвърто място се нарежда идващият от Северна Америка дребен безкостилков плод – аронията. Тя съдържа три пъти повече антиоксиданти от боровинките, откриват експерти в областта на храненето.

Аронията е богата на витамини С и В и сериозен източник на фолиева киселина. Изследвания показват, че ако хапваме от плода по 2 пъти на ден, можем да предотвратим загуба на памет.

Особено приятна на вкус и актуална за настъпващия пролетно-летен сезон напитка е сокът от арония.

Последни, но не по важност и здравословни качества, са белите чиа семена. Изключително почитани от ацтеките, които са ги използвали за източник на енергия.

Белите семена имат мек вкус. Само 2 супени лъжици съдържат голямо количество калий, калций и омега-3 мазнини.

Според изследвания, чиа семената осигуряват 2 пъти повече протеини от всички останали култури и имат 3 пъти по-голямо съдържание на желязо от спанака.

Автор - снимка

КоментариКоментари

MM ( преди 13 години )
Solver - не е точно така както казваш. Кафявият ориз има много качества, които могат и да се запазят. Пълнозърнестият ориз, накиснат през ноща и след това приготвен чрез задушаване запазва голяма част от ценните си съставки. А фибрите, които съдържа не могат да се изгубят. Разбира се, че пресните плодове и зеленчуци доставят много повече витамини, но това не значи, че останалата храна ги губи съвсем. За рибата също не мога да се съглася. В крайна сметка тя е източник на Омега 3 и е ценен белтъчен източник...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
plamen.paskov ( преди 13 години )
Solver ( преди 13 години )
Кафявият ориз наистина трябва да е неотлъчна храна от дневното ни меню, само че никой не знае как точно можем да запазим антиоксидантите и витамините, тъй като оризът не се яде суров. Както и рибата (освен сушито), както и яйцата и прочие - много подобни храни се "рекламират" именно с витамините си, което е безсмислено, тъй като витамините умират при топлинна обработка и е редно това да се обяснява, защото със сигурност остават заблудени хора. Така че в случая определено боровинките доставят повече витамини, отколкото кафявия ориз, тъй като тях можем и трябва да ги ядем сурови.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар