Не сме сигурни с какво точно обичате да гарнирате сладкишите си, или коя ви е най-любимата „залъгалка“, докато гледате интересен филм, или четете хубава книга, но ви съветваме горещо да преосмислите отношението си към орехите.
Оказа се, че черупчестите ядки са най-полезни и трябва да присъстват повече в ежедневната ни храна, което са потвърдили екип американски учени.
Всички ядки са полезни за здравето. Орехите обаче съдържат повече антиоксиданти от фъстъците, бадемите, лешниците, предаде и БТА.
Д-р Джо Винсън от университета на Скрантън анализира количеството антиоксиданти в девет вида ядки и установи, че шепа орехи съдържа два пъти повече полезни съставки от същото количество от всички други популярни ядки.
По-голямо е не само количеството на антиоксидантите, но и качеството и ефектът им.
Антиокисдантите в орехите са два до 15 пъти по-мощни от витамин Е, който предпазва тялото от увреждащи естествени химикали, причиняващи болести.
От предишни изследвания е известно, че в малки количества ядките намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, диабет тип 2 и други болести.
Антиоксидантите са полезни, защото спират верижни реакции, които увреждат клетките.
И за да сме сигурни, че ще посегнете към твърдите ядки, решихме да ви дадем няколко идеи за изкусителни рецепти с тяхно участие:
Хайвер от черни маслини и орехи