Червеното цвекло съдържа въглехидрати, фолиева киселина, нитрати, магнезий, желязо, калий, натрий, витамин С, и фитонутриенти като беталаини - антиоксидант, на който се дължи червения цвят на зеленчука.
Според изследване, проведено от Университета в Екситър, консумацията на сок от червено цвекло повишава издръжливостта, което позволява на хората да правят упражнения 16% по-дълго.
Учените установяват, че съдържанието на нитрати в цвеклото води до намаляване на кислорода, като по този начин упражненията са по-малко уморителни.
Изследователите смятат, че нитратите се превръщат в азотен оксид в организма, ограничавайки количеството кислород, което се изразходва при физически упражнения. Тези резултати представляват интерес за хората със сърдечно-съдови, дихателни или метаболитни заболявания, освен за спортисти.
Цвеклото помага и за регулиране на кръвното налягане. Изследване на Университета „Куин Мери" в Лондон установява, че 24 часа след консумация на 250 мл сок от червено цвекло, кръвното налягане спада.
Според учените, нитратите се превръщат в нитрити от действието на слюнката, а те от своя страна понижават кръвното налягане.
Влакната, заедно с фолиевата киселина, които се съдържат в цвеклото, водят и до спад на холестерола и триглицеридите в кръвта. Цвеклото може да се използва и като естествен лаксатив при запек или хемороиди.
Цвеклото съдържа магнезий, който е необходим за правилното усвояване на калций. Ето защо коренът се оказва полезен и срещу остеопороза. Това е факт, който се подчертава от различни изследвания.
Цвеклото съдържа бетаин, което потиска нивата на хомоцистеин. Подобно свойство е в полза в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на хомоцистеин обикновено са показател за възпаление на кръвоносните съдове.
Бетаинът ограничава и други възпалителни фактори като С-реактивен протеин, интерлевкин-6 (IL-6) и тумор-некротизиращ фактор алфа (TNF-алфа). С други думи казано бетанинът потиска растежа на анормални клетки, водещи до туморни заболявания на дебелото черво, нерви, бял дроб, гърда, простата, стомах и тестиси.
Коренът е богат на бетацианин - антиоксидант, полезен при когнитивни нарушения като деменция или болест на Алцхаймер. Антиоксидантът насърчава растежа на CD8 клетките, които имат свойството да разрушават анормални клетки, водещи до развитие на рак на дебелото черво.
Учените уточняват обаче, че са необходими още изследвания за доказване на антираковите свойства на веществата в цвеклото.