IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Отслабвай. С правилната напитка

14 юни 2011 08 54

Полезна информация за състава на различните безалкохолни напитки

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато се подлагаме на режим, целящ отслабване, вниманието ни е насочено към това какво да включим в менюто си. Специалистите обаче припомнят, че напитките, които понякога забравяме, също са от значение. Изборът на подходящи напитки подобрява метаболизма, потиска апетита и ограничава количеството калории, които поемаме за деня, писаха от Puls.bg.

Кои напитки са от полза при желание за редуциране на теглото и кои не?

Безалкохолни напитки

Безалкохолните напитки представляват течност, получена от смесването на вода, захар, оцветител, аромат, натрий и въглероден диоксид. Заради вкуса им се поглъщат бързо и същевременно организмът получава стотина ненужни калории и не толкова полезни вещества. Много специалисти твърдят, че се пълнее от консумацията на безалкохолни газирани напитки, но има и такива, които оборват това твърдение.

Истината е, че заради безалкохолните напитки може да се качи някой и друг килограм, но това зависи от дневния калориен порцион. Според експертите, дори и да се откажете от газираните напитки при положение, че се прехранвате, няма да постигнете желаното отслабване. И все пак, пресмятайте калориите на поетите безалкохолни – обикновено те са около 44 ккал на 100 мл. Бутилката обикновено съдържа 250 или 500 мл.

Добавянето на 100 калории към основното меню и храните, които се похапват между другото, не е малко...

Вода

Жаждата не може да се утоли дори с огромни количества газирани напитки. Единствената течност, която може да я задоволи, е водата. Отпиването на глътки начесто ни спестява поглъщането на куп излишни калории. Не само защото заменяме сладките напитки с вода, но и защото много често сме склонни да възприемаме погрешно сигналите на организма и взимаме леката жажда за глад. Направете си експеримент, изпийте чаша вода, когато почувствате глад.

Водата ни е особено нужна дори и когато не чувстваме жажда или глад, тя създава условия в организма за нормално протичане на метаболитните процеси. Няма ли я, значи че обмяната на веществата започва да буксува, организмът прегрява, натоварва се, получават се грешки при преходите на едни и други вещества и като очевиден резултат в по-краткосрочен план – трупаме нежелано тегло...


Плодови сокове

Плодовите сокове също, както газираните напитки, съдържат доста калории – средно около 45 ккал на 100 мл. Само че в тях има и полезни вещества – витамини, антиоксиданти, флавоноиди. Въпросът е как да се извлече ползата от соковете, без да приемаме излишна захар. Единственият начин, поне от части да се постигне това, е с избора на 100% натурални сокове. Погледнете на етикета, там не трябва да фигурира ред за добавена захар. Да, можете да използвате и един трик, разреждайте сока с малко вода.

Подходящите натурални сокове

Всъщност най-подходящата напитка, чиято консумация няма да се отрази негативно на теглото ни, е зеленчуковият сок. Той също, както плодовият, е богат на полезни вещества, но за разлика от него е с ниско съдържание на захар и калории. За сравнение - една чаша доматен сок съдържа 41 ккал, толкова колкото приблизително 4 глътки портокалов. Освен това, зеленчуковият сок е полезен с наличието на фибри, които помагат за освобождаване на организма от токсини...

Шейкове

Пред варианта да се насладите на вкусната напитка в заведение, се спрете на домашно приготвения шейк. Причината – домашно приготвените са също толкова вкусни, освежаващи, доставящи удоволствие и същевременно не толкова калорични, тъй като можете да контролирате състава им. Шейкът се приготвя лесно –  банан, ягоди, боровинки, малини и пр., се пасират, добавя се мляко до желаната гъстота и се разбърква. Вместо мляко, може да се използва и натурален сок. Това по принцип е достатъчно. Може да добавите лъжичка мед или малко плодов сироп, но това вече ще направи шейка калорична напитка...

Втора част

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари