Благоуханен оцет (оцет балсамик)
С по-богат и силен вкус от обикновения оцет. Произхожда от Модена, Италия. Отлежава в дъбови бъчви, понякога до 50 години.
Дива горчица
Прекрасна, леко лютива салата. Най-добре е да я отглеждате сами. Достатъчно са малко семена, посадени през пролетта или лятото, за да имате обилна реколта през есента.
Зеленчуков бульон
Важна съставка на вегетарианските супи, на оризовите и зеленчукови блюда. По възможност, приготвяйте си го сами по следнтата рецепта:
За 1 литър:
2 с.л. зехтин
1 голяма глава кромид лук, нарязан на едро
2 моркова на парчета
125 г ряпа3 стръка целина
125 г гъби
2 дафинови листа
няколко стръка мащерка и магданоз
2 домата на едри парчета
2 к.л. черен пипер на зърназеле, броколи, тиквички по желание
В зехтина задушете лука, морковите, ряпата, целината и гъбите за около 5 мин. добавете останалите продукти. За лейте с 1,5 - 2 л. вода.
Кипнете, захлупете на половина и варете на тих огън около половин час. Оставете да изстине и прецедете. Може да се съхранява в хладилник 2-3 дни.
Oт книгата "Вегетарианско хранене" на ИК "Колхида"