IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кратък вегетариански речник, част I

29 октомври 2011 07 00

Независимо дали сте вегетарианци, тази информация ще ви бъде полезна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Благоуханен оцет (оцет балсамик)

С по-богат и силен вкус от обикновения оцет. Произхожда от Модена, Италия. Отлежава в дъбови бъчви, понякога до 50 години.

Дива горчица

Прекрасна, леко лютива салата. Най-добре е да я отглеждате сами. Достатъчно са малко семена, посадени през пролетта или лятото, за да имате обилна реколта през есента.

Зеленчуков бульон

Важна съставка на вегетарианските супи, на оризовите и зеленчукови блюда. По възможност, приготвяйте си го сами по следнтата рецепта:

За 1 литър:

2 с.л. зехтин

1 голяма глава кромид лук, нарязан на едро

2 моркова на парчета

125 г ряпа3 стръка целина

125 г гъби

2 дафинови листа

няколко стръка мащерка и магданоз

2 домата на едри парчета

2 к.л. черен пипер на зърназеле, броколи, тиквички по желание

В зехтина задушете лука, морковите, ряпата, целината и гъбите за около 5 мин. добавете останалите продукти. За лейте с 1,5 - 2 л. вода.

Кипнете, захлупете на половина и варете на тих огън около половин час. Оставете да изстине и прецедете. Може да се съхранява в хладилник 2-3 дни.

Oт книгата "Вегетарианско хранене" на ИК "Колхида"

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари