IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яжте червени плодове и зеленчуци!

22 февруари 2012 06 30

Хем са полезни, хем - нискокалорични!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Череши, ягоди, боровинки, малини, диня, сочни домати, едри червени чушки.... кой не ги обича? А даваме ли си сметка, че освен вкусни червените плодове и зеленчуци са и много полезни? Влияят добре на организма, борят се със старееенето, имат високо съдържание на витамини, а са бедни на калории... Експертите препоръчват да ги похапваме целогодишно и то в големи количества – така докато се грижим за здравето си, може и да свалим някое и друго килце. А какво ги прави толкова ценни за организма?

Червеният цвят свидетелства за наличие на фитовещества, които намаляват риска от рак на простатата, понижават нивото на лошия холестерол, регулират кръвното налягане, потискат растежа на туморите, укрепват стените на кръвоносните съдове и отстраняват свободните радикали, които са отговорни за стареенето.

Доматите и динята, например, съдържат ликопен, който освен полезен за очите и доброто здраве на простатата е и много мощен антиканцероген – партньор в борбата с рака. Сокът от червени боровинки, за който се знае, че предотвратява инфекции на пикочните пътища, увеличава нивото на добрия холестерол. Ябълките съдържат голямо количество витамин С и също антиоксиданти. Ягодите пък са пълни с витамин С и манган, които съхраняват здравината на костите, подобряват вида на косата и кожата, а и регулират нивата на кръвната захар. Ягодите са богати също и на фибри, калий, фолиева киселина и витамин К.  

Черешите пък съдържат мелатонин, който подобрява съня, предотвратява загубата на памет, намалява възпаленията и понижава риска от рак и диабет. Малините също намаляват възпаленията, но имат и свойството да намаляват и болката. Червените чушки съдържат витамин А, витамин В6, които подобряват настроението и съня. Освен всичко изброено червените плодове и зеленчуци са претъпкани с фибри, полезни за храносмилането! Изобщо - похапвайте ги до насита!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

http://fruits4sofia. ( преди 6 години )
Много интересно! Напоследък имам адски апетит към червени плодове и зеленчуци и точно си мислех дали не е признак за недостиг на нещо..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар