IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота чрез храната

4 май 2012 07 30

Меню, което подобрява външния ни вид

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да, храната може да подобри външността и самочувствието ни и обратното – ако ядем прекалено мазни и сладки ястия може да се чудим, защо кожата и косата ни се омазняват толкова много.

Красотата не е само въпрос на козметични процедури и мазила. Трябва да я постигнете отвътре навън. Просто увеличете в дневното си меню храните, които влияят разкрасяващо и скоро ще се радвате на резултатите. Ето и мнението на експертите за това какво да хапваме, за да имаме нежна кожа, бели зъби и здрава коса.

Грижа за кожата

Д-р Макрене Арменакас, дерматолог от Ню Йорк, съветва да ядем ленено семе, ако имаме проблемна кожа. Лененото семе е с много високо съдържание на омега-6 и омега-3 мастни киселини, които са много полезни за изграждането на кожата. Тя е забелязала подобрения във вида на кожата, косата и ноктите, когато пациентите ѝ консумират този продукт ежедневно.

Също така, тя препоръчва още да се яде много риба - продукт също е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Грижа за усмивката

Всеки иска сияеща, бяла усмивка - така че започнете с някои храни, които съдържат по-големи количества на витамин C, съветва стоматологът д-р Джералд Куратола.

Заложете на киселите плодове (цитруси), на червените безкостилкови плодове (боровинки, ягоди, малини) и на зелените листни зеленчуци (лапад, спанак, коприва).

Полезни за зъбите са и продуктите с високо съдържание на фибри - ябълки, бадеми, целина и моркови, които действат като миниатюрни четки за зъби и поддържат зъбите чисти, като неутрализират киселините в устната кухина.

За блестяща коса

Добавете естествените растителни мазнини към вашето меню. Коафьорът Пол Лабрек казва, че консумацията на авокадо и зехтин ще свърши отлична работа за визията на вашата коса. Скоро тя ще започне да расте по-бързо и да има по-здрав вид. Същия успех можете да постигнете, ако редовно похапвате слънчогледови семки.

Ето и други храни, които ще ви направят по-красиви:

Ябълков оцет: Той има редица лечебни свойства, прави кожата мека и еластична. Той е концентриран с ензими, които помагат за излющването на мъртвите клетки по кожата, освен това разгражда мазнините в организма.

Моркови: Те помагат за поддържане на външния слой на кожата и предотвратяват преждевременното стареене.

Сирене: То предотвратява попадането на бактерии в устната кухина. Избирайте между видовете чедър или гауда.

Цитрусови плодове: Те помагат на клетките на кожата да образуват колаген. Соковете от тях трябва да бъдат неразделна част от ежедневното ви меню.

Червените боровинки: Те поддържат пикочните пътища здрави.

Чесънът: Той помага в борбата с бръчките и възстановяването на тъканите.

Обезмаслено кисело мляко: То е е с високо съдържание на калций и помага за запазване на бялата усмивка.

Сладки картофи: Те са пълни с витамин А, който се бори със стареенето. Резултатът от хапването на този зеленчук е гладката кожа.

Домати: Те правят чудеса за кожата. Богати са на витамин А, витамин С и калий.

Пшеничен зародиш: За да се отървете от пъпките ефективно, консумирайте две или три супени лъжици пшеничен зародиш всеки ден. Можете да го добавите към зърнената си закуска или към киселото мляко и изварата.

Ето някои основни съвети за красота, постигната чрез храненето:

Трябва да хапвате от три до пет порции зеленчуци дневно като част от тях трябва да консумирате сурови.

Опитайте се да включите в седмичното си меню поне две порции пуешко месо или риба.

Консумирайте от две до три порции плодове дневно. Половин чаша плодове, нарязани на парчета се водят за една порция.

Хапвайте млечни продукти поне два пъти дневно.

Мазнините ограничете до две порции на ден, включително дресинга за салата, който се води за една порция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари