Картофът е най-подценяваната, от британците, здравословна храна. Този скромен зеленчук съдържа повече витамини, минерали и хранителни съставки от червеното цвекло, бананите, орехите, броколито и авокадото, взети заедно.
Дълго време картофът беше набеждаван, че е враг на тънката талия. Но той притежава страхотни качества, на които могат да завидят широко рекламираните напоследък екзотични плодове и ястия.
Един среден, по размер, картоф съдържа толкова фибри, колкото пет банана и е по-богат на витамин C от три броя авокадо.
Всички продукти, съдържащи ядки, които децата изяждат на възраст между 4 и 10 години, включително и фъстъченото масло, им набавят по-малко от важния минерал селен, отколкото набедения за недостоен в здравословната кухня картоф.
Диетоложката Сигрид Гибсън цитира резултати от изследване на Националната програма по хранене и диетология на Великобритания. "Подробно изследвахме хранителните навици на 876 деца и на 948 възрастни, казва тя. Екзотичните суперхрани не са много популярни и естествено, че тяхната хранителна стойност е нулева, след като те не се консумират от голяма част от населението.
Броколите са добър източник на витамин B9, но картофите могат да ви заредят с много по-големи количества от него. Те ни захранват и с важни минерали, като магнезий, от чиито недостиг децата доста често страдат."
Според Гибсън същото важи и за бананите. Те отдавна са възхвалявани като богат източник на калий. Но картофите са с много по-високо съдържание на този минерал.
Хората често се увличат по новите неща, които идват от далеч, за сметка на познатите. Освен това картофите са много евтини и никоя "суперхрана" не може да ги бие по стойност.