Ябълката уви не пада далеч от... пестицида, че и нещо повече – според ново проучване на организация, посветена на грижата за околната среда, ябълките са плодовете, произвеждани с най-много химична намеса, следвани от марулите, камбите, прасковите и ягодите.
Специалистите обаче ни успокояват, че по-голямата част от нещата, които купуваме, няма да ни навредят, тъй като нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците са налични, но обикновено са достатъчно ниски, че да не представляват заплаха за здравето ни.
Въпреки това, някои от химикалите, намиращи се по зеленчуците и плодовете са били свързани с потенциални канцерогени, което прави миенето им абсолютно задължително.
По принцип отнема само няколко секунди да изплакнете даден продукт, но някои от тях се нуждаят от малко повече внимание. Разберете кои и кога.
Изплакване, търкане, разклащане
- Винаги изплаквайте със студена питейна вода.
- Използвайте четка само за по-издръжливите продукти като ябълки и пъпеши, например
- Накисвайте за няколко минути плодове, които са по-трудни за изплакване като малини, къпини, ягоди, грозде и т.н. След това леко ги раздрусайте във водата за около 30 сек.
- Никога не мийте плодове и зеленчуци преди да ги приберете в хладилника – влагата повишава възможността за загниване.
Не използвайте препарати
- Никога не използвайте сапун или разни други хигиенизиращи препарати.
- Ако много се съмнявате в чистотата на даден плод или зеленчук, можете да го изплакнете с воден разтвор от оцет, но имайте предвид, че това няма много да промени ситуацията.
За всеки случай
Пазарувайте предимно от изпитани доставчици или от селски пазари, където знаете, че продукцията е чиста и безопасна. Имайте предвид, че въпреки тези усилия, няма как да сте сигурни, че нещата са 100% лишени от пестициди, дори и когато купувате най-органичните продукти. Въпреки това, ако сте притеснени, можете да разговаряте с производителя и да разберете с какво е торил реколтата и вероятно това ще успокои тревогите ви.