Много хора купуват така наречената „гурме“ сол, защото мислят, че тя е по-здравословна от обикновената сол. Според ново проучване на UK’s Consensus Action on Salt and Health това твърдение остава под въпрос.
Според анкета на британско списание 24% от купувачите на гурме сол вярват, че тя е по-полезна от готварската сол, а 39% от анкетираните мислят, че да купуват такава сол просто е по-естествено.
Прекалената употреба на сол повишава риска от инсулт. Повечето хора консумират голямо количество сол, не защото умишлено я добавят, а защото буквално тя е навсякъде – съдържа се в почти всички преработени храни.
„Да се мисли обаче, че гурме солта е по-полезна от обикновената е много подвеждащо“ казва Марк Вивиан, изпълнителен директор на фондацията NZ CEO. Ето и три от най-разпространените мита, които ще бъдат оборени:
1. Гурме солта съдържа по-малко натрий от готварската сол, затова е по-полезна за вашето здраве
Всъщност гурме солта съдържа почти същото количество натриев хлорид, както обикновената сол. Това означава, че и двете ще имат еднакъв ефект върху здравето и кръвното ви налягане.
2. Гурме солта съдържа минерали от съществено значение за здравето ви
Количеството минерали в солта са минимално количество и определено не е добра идея да ги набавяте по този начин. Достатъчно количество минерали и витамини има в любимите ни плодове и зеленчуци, така че най-добре си изградете подходящ хранителен режим.
3. Гурме солта е „естествена“, така че е по-полезна за здравето
Всяка сол може да се счита за естествена, но това не означава, че е полезна. Солта съдържа натриев хлорид и метална субстанция, което определено не я прави здравословна.