IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки заместители за големи резултати

4 юли 2012 05 55

10 хитринки, с които ще свалите килограми без да пазите диети

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вкусните изкушения дебнат навсякъде. А когато решите, че сте на диета, те сякаш буквално ви се изиспват пред очите и носа. Психическата бариера е на път да ви убие, защото, хем ви се иска да си хапнете, хем вкарвате цялата си останала воля, за да не го правите. Все пак имат килца за махане.

Понякога тайната се крие в малките неща. Няколко прости заместителя, може да докарат голям резултат без  да ви ограничават психически и едновременно с това  да намалят приеманите калории.

1. Слагайте подправки вместо сол

Знаем, че добавянето на сол в ястията е заучен рефлекс, но може би вашата храна се нуждае от малко повече пикантност, а не от сол. Многото сол покачва кръвното налягане и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Защо да не бъдете по-добър към вашите артерии, като изберете подправките пред солта. При избора на смесени подправки, проверявайте етикетите за съдържание на чесън и сол.

2. Пийте фрешове вместо сокове от кутии (и бутилки)

Ако сте в състояние да си цедите всеки ден пресни плодови сокове – правете го. Какво ви пречи да изцедите по-голямо количество и да си го вземете в службата, вместо да купувате готови сокове, които са пълни със захар и консерванти? В плодовете има необходимите за организма витамини и фибри.

3. Яжте пресни или замразени зеленчуци

Вие сте спечелили половината от битката за по-здравословен начин на хранене, ако вече наблягате на пресните зеленчуци. Забравете за консервираните зеленчуци, които са пълни със сол. Когато няма свежи зеленчуци, спрете се на замразените.

4. Заложете на нискомасленото мляко (или соевото) и спрете да консумирате пълномаслено мляко и сметана

Защо да не си спестите допълнителни мазнини и калории, когато можете да го направите и то неусетно – просто купувате любимите си млека, но в обезмаслен или нискомаслен вариант. А ако замените кравето мляко със соево, резултатите ще са още по-добри.

5. Подправяйте салатата си с пресен лимонов сок, вместо с дресинг

Всички обичаме салатните дресинги със синьо сирене, майонеза и т.н., но те са с високо съдържание на мазнини. Опитайте се да подправяте салатата си само с лимонов сок и веднага ще охлабите колана.

6. За десерт се спрете на сезонни плодове

Много е трудно сладкишите да бъдат заменени с плодове като десерт, но сега има изобилие от вкусни, зрели, свежи и апетитни плодове като дини, пъпеши, праскови и др. Ако се спрете на тях и забравите за известно време за бонбоните и шоколада, скоро ще се вталите неусетно и в същото време ще се чувствате по-здрави и енергични заради приетите с плодовете витамини и полезни хранителни вещества.

7. Минете на пълнозърнести сухари/крекери/хляб/бисквити

Пълнозърнестите храни дават енергия на организма, помагат на храносмилането и са полезни за сърцето. Това са предимства, заради които си заслужава да заложите на тях.

8. Купувайте масло без съдържание на сол

Ако сте свикнали да готвите с масло, то поне се старайте то да не съдържа сол. По отношение на мазнините, ясно е, че е по-добре да е с по-ниско съдържание.

9. Пийте вода, вместо сода

Утолявайте жаждата си с вода, а не със сода. В нея има съдържание на захар и празни (не-хранителни) калории. Ако не обичате чиста вода, винаги можете да изцедите в нея няколко капки лимон и да добавите лъжичка мед.

10. Заменете зелената салата със спанак

Ако сте включени салата в ежедневната си диета, това е много добре. Но не всички листни зеленчуци са еднакви. Ако искате да извлечете максимума от вашите зелени салати, спрете се на суров спанак. В него има три пъти повече желязо и фолиева киселина от тези в айсберга, например. Това означава, че той поддържа клетките здрави.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари