IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се храним здравословно по летищата

6 юли 2012 05 20

Ако често пътувате, е трудно да се лишите от хамбургерите и картофките

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За хората, които прекарват голяма част от годината си в пътуване и по летищата, е много трудно да поддържат правилен режим на хранене. Те са в непрекъснато движение, винаги бързат и не им остава време да седнат в някой ресторант, например, където винаги може да се намери някой по-здравословен вариант за хапване.

В такива случаи най-лесният избор е, разбира се, бързата храна – хамбургери, картофки, шейкове и всичко, което може да се яде на крак.

А дори и да не ви се налага да летите толкова често, винаги е добре да потърсите нещо прилично за ядене, вместо да се хвърлите на най-достъпното меню, което ви се изпречи пред очите.

Проблемът може да се реши с малко подготовка

Ако искате, хем да спестите някой лев, хем да ядете нещо здравословно, най-добрият ви избор е да си го донесете сами, независимо дали е приготвено от вас или сте го купили от кварталния магазин. С малко подготовка ще можете да подобрите качеството на храната, която консумирате по време на пътуване.

Ако планирате нещата предварително, винаги ще може да контролирате веществата, които влизат в организма ви. Освен това не е тайна, че домашно приготвената храна е и по-вкусна и по-здравословна от тази, предлагана по терминалите и по самолетите – твърде скъпи и мазни чипсове, пакетирани сухи сандвичи с бог знае какво в тях и т.н..

Трябва да се научим как винаги да правим по-добрия избор, а не да махаме с ръка с мисълта: „Е, днес летя, всичко е позволено и няма да се напъвам – каквото дадат, това". По-добре да донесем от вкъщи нещата, които обичаме и няма да тежат в стомаха ни с дни след това – ябълка-две, обелени и измити моркови, сандвич с пълнозърнест хляб и зеленчуци и т.н.

За самолета трябва да се мисли практично – няколко добре затварящи се найлонови пликчета с определен подбор на продукти, могат да ви осигурят мезе и занимавка до края на полета: малки арабски питки, нарязано на кубчета нискокалорично сирене, мандарини или нарязани на ленти чушки и др. Добър избор са и пакетчетата със сушени плодове и сурови ядки.

Ако не успеете да се подготвите предварително, по много от летищата вече има магазини, в които може да се купи всичко, макар и на по-висока цена. Въпросът е какво ще изберете. Забравете за кроасаните, шоколадите и вафлите, много по-добре е да си купите банан, ябълка или друг плод, обезсолени ядки и дори десертите от мюсли, продавани навсякъде.

Вариантът бързо хранене

Снимка: Dreamstime

Ако все пак нямате избор и веригата за бързо хранене е единственото място, от което можете да си набавите храна на терминала и не сте подготвени, винаги има начин да се постигне компромис.

Тези заведения са напълно наясно със славата, която им се носи и вече правят варианти в менютата си, които са по-здравословни и могат да ви свършат работа – салати, сандвичи с леко месо и т.н.

Ако все пак си търсите нещо по-стабилно за ядене, менютата с хамбургери не са най-лошото нещо. Винаги можете да облекчите нещата с няколко компромиса и замествания: изберете по-малкия размер, вместо кола или шейк си вземете вода и забравете висококалоричните и богати на захар сосове.

Другото, което можете да направите е да се концентрирате върху въпроса дали наистина сте гладни. Звучи странно, но учудващо често хората бъркат нервите покрай самото пътуване – тичане, багаж, билети, такси и т.н. с глада. Или по-скоро, по стара безотказна рецепта, когато сме напрегнати, ни се хапва, което се подсилва допълнително от миризмите и изкусителните реклами по терминалите.

Скуката пък е другият провокатор на ненавременното ядене – от нямане какво да правим, спираме пред всяка будка и непрекъснато дъвчем нещо. В такива случаи си купете бутилка вода – тя ще създаде чувство за ситост у вас, а и можете да си я допълвате, когато поискате.

КоментариКоментари