IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вкусна лятна напитка бори рака

16 юли 2012 12 40

Зелен чай за здраве

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Зеленият чай е освежаващ, ободряващ и удивително здравословен. Според последните проучвания тази напитка е свързвана с по-нисък риск за най-малко девет вида рак.
Проучвания в Азия, където зеленият чай е най-популярен, са показали, че хората, които го пият редовно, имат по-здрави пикочни пътища, дебело черво, яйчници, стомах, панкреас, бели дробове, простата и хранопровод. 

Зеленият чай се използва като лекарствена напитка от най-малко 3000 години. Той забавя растежа на туморните клетки и помага за превенция от болестта на Алцхаймер. Пиенето на зелен чай помага също при заболявания на венците, а като негов допълнителен бонус е това, че изгаря мазнините по-бързо.

Ще се фокусираме върху зеления чай като средство за борба с рака. Освен това ще ви дадем една вкусна рецепта за напитка от зелен чай и червена боровинка.

Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, каращи клетките да стареят.

Това растение съдържа около три пъти повече антиоксиданти, отколкото черния чай.

Но как зеления чай може да помогне за превенция на рака?

Напоследък има рязко нарастване на проучванията за борба с рака с помощта на полифенолни катехини (които се съдържат в зеления чай), наречени ECGC.

Тези ECGC в зеления чай осуетяват растежа на туморните клетки в лабораторни условия. Изследванията са провеждани върху животни.

Колко ефективен е зеления чай за намаляването на риска от рак?

Редица изследователи смятат, че консуматорите на зелен чай страдат по-рядко от рак на дебелото черво, рак на гърдата, яйчниците и простатата. Проучване от 2010 година в Тайван, в което са включени повече от 500 участници, е доказало, че рискът от рак на белите дробове е пет пъти по-висок при хората, които не пият зелен чай. А пушачите, които не харесват напитката рискуват да развият коварната болест с 13 пъти повече от тези, които пият по една чаша дневно.

Друго проучване съобщава, че азиатките, които живеят в Америка и имат традиция да пият зелен чай, боледуват много по-рядко от рак на гърдата, стомаха, и дебелото черво.

Учените от MD Anderson Cancer Center са анализирали ефекта от екстракта от зелен чай приеман от хора с предракови състояния. Те са доказали, че има по-малка прогресия на раковите клетки при повече от 50 на сто от хората, които са приемали екстрактът.

Как да консумирате зеления чай, за да е максимално полезен?

Насипният зелен чай е доста по-полезен от този на пакетчета. Има и хранителни добавки със зелен чай, но те не са най-добрата алтернатива на истинските чаени листа. Препоръчват се по три чаши зелен чай на ден.

Рецепта за пенлива напитка със зелен чай и фреш от червени боровинки:

Погрижете се за здравето с тази страхотна, вкусна и освежаваща напитка, която е богата на антиоксиданти и е супер здравословна.

3 чаши вода

2 пакетчета зелен чай

2 пакетчета ментов чай

1/2 чаша замразени червени боровинки, които се изцеждат на сок
1/4 чаша фреш от портокал

Сок от 1 лайм

1 чаша охладена сода

1 лимон на резени

Листа от мента

Оставете водата да заври, след което добавете пакетчетата зелен и ментов чай и варете още 2-3 минути. След това охладете чая и го разбъркайте добре с фрешовете от боровинките, портокала и лимоните. Преди да сервирате, добавете содата и лед по желание. Гарнирайте с резените лимон и листата мента.

Можете да замразите въпросната напитка и да я консумирате, когато искате.

Количеството е за 6 чаши, като всяка чаша съдържа 70 калории и 18 грама въглехидрати.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари