IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една чаша вино на ден е задължителна за дамите

17 юли 2012 05 20

Ще ги предпази от остеопороза

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Една-две чаши вино на ден правят чудеса с женския организъм и са ключови за здравето на дамите, които не искат да развият остеопороза след определена възраст.
Поне това са резултатите от американско изследване на група учени от университета на щата Орегон.

Ръководителката на проучването - проф. Урсула Иваниец, изследвала жени-доброволки след менопаузата и наблюдавала цикъла на възстановяване на костите им.
Всички участнички в експеримента не приемали хормони и не били страдали преди това от фрактури, свързани с остеопорозата.

Тези от дамите, които редовно консумирали умерени количества алкохол, проявявали признаци на "чупливите кости" две седмици след като пиенето им било забранено. Тяхната костна материя започвала да се регенерира много по-бавно. А 24 часа след като възобновели приема на вино, нейната концентрация започвала отново да расте и да си възвръща старите нива.

"Умерената консумация на алкохол и редовните физически упражнения се отразяват благотворно върху здравето на костната система и това важи най-вече за жените след менопаузата", твърди проф. Урсула Иваниец.

С годините нашите кости стават по-чупливи и податливи на фрактури. Най-засегнати са жените, които след менопаузата произвеждат по-малки количества хормон естроген - ключов фактор за доброто здраве на костната им система.

Учените предполагат, че в случая алкохолът "поема щафетата" от естрогена и умерената му консумация води до поддържането на относително нормален цикъл на възобновяване на костната материя. От изследването не става ясно бялото или червеното вино е по-препоръчително.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари