Наскоро Американската педиатрична академия състави и публикува списък с храни, които представляват заплаха за най-малките по един или друг начин, с препоръка как рисковете да бъдат минимализирани. В изброените влизат и някои изненадващи продукти, избора на които е направен на база статистика на проблемните случаи на деца от последните 5 години.
Ето списък с най-опасните храни по света, някои от които не бихте давали на деца, но по-смелите хора ядат знаейки или не какъв риск поемат..
Кренвиршите
За изненада на повечето хора се оказва, че хот- догът представлява сериозна заплаха от задавяне за най-малките и според Американската педиатрична академия трябва да се продава с предупредителен етикет. Около 17% от задушаванията с храна при децата под 10-годишна възраст в САЩ са причинени от кренвирши, поради което академията дори препоръчва да се промени дизайна на този продукт така, че да не е толкова лесно да засяда в гърлото на децата.
Риба фугу
Снимка: Dreamstime
Сервиран само от най-изтъкнатите готвачи на резени, тънки като вестник, този особен вид риба балон съчетава лукса с поемането на доста голям риск. Вътрешностите на фугу съдържа отровата тетродотоксин, която е 1200 по-смъртоносна от цианида. Отровата е толкова силна, че дозата, достатъчна да причини смърт е не повече от главата на карфица, а в една единствена риба има достатъчно отрова, за да ликвидира 30 човека и то за няколко секунди.
Консумацията е възможна само след специфична обработка и приготвяне, но никога човек не може да бъде напълно сигурен, че е в безопасност - въпреки всички предпазни мерки, много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Не случайно на императора на Япония официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност, тъй като, въпреки че се консумира от древността, все още не е открита противоотрова за тетродотоксина.
В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много сложно, а втората е, че трябва да има сертификат за това, а той се придобива трудно - готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат изпит.
Плодът акии
Снимка: Dreamstime
В Ямайка този плод е смятан за национален плод, макар първопроизходът му да е от западна Африка. Ако се яде неправилно, той може да предизвика т. нар. ямайска болест с повръщане, която освен едноименния симптом може да доведе и до изпадане в кома и смърт. Суровия и неузрял плод съдържа мощния алкалоиден токсин хипоглицин, затова не трябва да се яде преди един определен момент. Дори и тогава само вътрешната, месеста жълта част е ядлива. Всичко това обаче, не пречи да използват акии като основна съставка на много карибски ястия, като популярното риба треска с акии например.
Фъстъците
Макар и широко популярни, тези малки и симпатични ядки са опасни, колкото ухапване от пепелянка за хората, принадлежащи към този 1% от населението на земята, страдащо от алергия към тях. Тази алергия е най-честият причинител на смърт чрез хранителен продукт в света и по необясними причини фаталното и въздействие е във възход: от 1997 година насам инцидентите с фъстъчена алергия при децата са се удвоили.
"Зелениите"
Става въпрос за зелените зеленчуци като спанак, маруля, салата, обикновено и къдраво зеле, рукола и т.н., които са били номинирани за най-опасната храна на 2009 г. Според изследване на причинените от зеленчуци епидемии и натравяния през тази година – общо 363 случая- 240 са били проследени до храна, консумирана в заведения, а мнозинството от заразите са били свързани с патоген, наречен ниро вирус, разпространяван чрез не добре измити зеленчуци или обработката им с мръсни ръце. Маруло-подобните пренасят също така и ешерихия коли и салмонела, ако влязат в контакт със замърсено месо, вода или диви животни.
Ревен
Снимка: Dreamstime
Широколистно растение, подобно на киселеца, ревенът прекрасно се комбинира с джинджифил, кисело мляко, картофи и спанак, а кулинари твърдят, че комбинацията с ягоди е изключителна и традиционна за този така наречен "варварин на трапезата"!
Макар и популярен с богатото си на желязо и витамин С съдържание, от него е добре да се консумират само стеблата, тъй като листата могат да причинят натравяне с оксалатна киселина. Дори и тази му част не трябва да се консумира прекалено често и в големи количества, тъй като трудно разтворимият калциев оксалат, който създава, може да се натрупа като камъни в бъбреците.
Риба тон
Това е най-обширно консумираната риба в света в днешно време, макар че репутацията ѝ е леко съмнителна. Изследване от 2004 г. препоръчва на бременните жени да избягват прекалената консумация на белия вид риба тон, заради нивата на живачно съдържание в нея. Натрупването на този химикал може да доведе до увреждане на развиващата се нервна система на неродените бебета.
Маниока
Снимка: Dreamstime
Растението е третият по големина източник на хранителни въглехидрати в тропиците и от него се приготвя хранителният продукт тапиока. Ако се приготвя не както трябва обаче, маниоката може да произведе цианид, който е смъртоносен, ако се погълне. Освен това има и хора с обострена алергия към маниоката, като това често се съчетава с непоносимост към каучука.
Кафето
Освен, че причинява сърцебиене, безсъние и оцветяване на зъбите има и още един начин, по който тази така разпространена напитка може да увреди здравето ни. Оказва се, че инцидентите с изгаряния в следствие на заливане с кафе по заведенията са доста често срещано явление. През 1992 г. например 79-годишна жена успява да осъди хранителния гигант McDonald's, след като попарване с кафе причинява изгаряния трета степен на 6% от тялото и, включително бедрата, задните части и слабините. От тогава веригата официално смъква температурата, на която приготвя напитката, ала по станалите кафе гиганти като Starbucks например, случки като тази са все още реална опасност.
Гъбите
Това не е изненада за никой – всички знаем, че гъбите убиват, но не се замисляме колко смъртоносни могат да бъдат те всъщност: смъртността е висока – между 40 и 60% от отравянията завършват фатално. Освен че могат да бъдат причина за заболяване и отравяне на хора, животни и растения, те поразяват хранителни и промишлени продукти, книги, дървесни части и др. Въпреки това много хора продължават да берат и ядат гъби ежедневно, рискувайки здравето и живота си. Ето и 3-те правила на гъбаря:
1. Не бери гъби, които не познаваш.
2. Не купувай гъби от случай купувачи.
3. Не консумирай загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби.