Наскоро Американската педиатрична академия състави и публикува списък с храни, които представляват заплаха за най-малките по един или друг начин, с препоръка как рисковете да бъдат минимализирани. В изброените влизат и някои изненадващи продукти, избора на които е направен на база статистика на проблемните случаи на деца от последните 5 години.
Ето списък с най-опасните храни по света, някои от които не бихте давали на деца, но по-смелите хора ядат знаейки или не какъв риск поемат..
Кренвиршите
За изненада на повечето хора се оказва, че хот- догът представлява сериозна заплаха от задавяне за най-малките и според Американската педиатрична академия трябва да се продава с предупредителен етикет. Около 17% от задушаванията с храна при децата под 10-годишна възраст в САЩ са причинени от кренвирши, поради което академията дори препоръчва да се промени дизайна на този продукт така, че да не е толкова лесно да засяда в гърлото на децата.
Риба фугу

Снимка: Dreamstime
Сервиран само от най-изтъкнатите готвачи на резени, тънки като вестник, този особен вид риба балон съчетава лукса с поемането на доста голям риск. Вътрешностите на фугу съдържа отровата тетродотоксин, която е 1200 по-смъртоносна от цианида. Отровата е толкова силна, че дозата, достатъчна да причини смърт е не повече от главата на карфица, а в една единствена риба има достатъчно отрова, за да ликвидира 30 човека и то за няколко секунди.
Консумацията е възможна само след специфична обработка и приготвяне, но никога човек не може да бъде напълно сигурен, че е в безопасност - въпреки всички предпазни мерки, много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Не случайно на императора на Япония официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност, тъй като, въпреки че се консумира от древността, все още не е открита противоотрова за тетродотоксина.
В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много сложно, а втората е, че трябва да има сертификат за това, а той се придобива трудно - готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат изпит.
Плодът акии

Снимка: Dreamstime
В Ямайка този плод е смятан за национален плод, макар първопроизходът му да е от западна Африка. Ако се яде неправилно, той може да предизвика т. нар. ямайска болест с повръщане, която освен едноименния симптом може да доведе и до изпадане в кома и смърт. Суровия и неузрял плод съдържа мощния алкалоиден токсин хипоглицин, затова не трябва да се яде преди един определен момент. Дори и тогава само вътрешната, месеста жълта част е ядлива. Всичко това обаче, не пречи да използват акии като основна съставка на много карибски ястия, като популярното риба треска с акии например.
Фъстъците
Макар и широко популярни, тези малки и симпатични ядки са опасни, колкото ухапване от пепелянка за хората, принадлежащи към този 1% от населението на земята, страдащо от алергия към тях. Тази алергия е най-честият причинител на смърт чрез хранителен продукт в света и по необясними причини фаталното и въздействие е във възход: от 1997 година насам инцидентите с фъстъчена алергия при децата са се удвоили.
"Зелениите"
Става въпрос за зелените зеленчуци като спанак, маруля, салата, обикновено и къдраво зеле, рукола и т.н., които са били номинирани за най-опасната храна на 2009 г. Според изследване на причинените от зеленчуци епидемии и натравяния през тази година – общо 363 случая- 240 са били проследени до храна, консумирана в заведения, а мнозинството от заразите са били свързани с патоген, наречен ниро вирус, разпространяван чрез не добре измити зеленчуци или обработката им с мръсни ръце. Маруло-подобните пренасят също така и ешерихия коли и салмонела, ако влязат в контакт със замърсено месо, вода или диви животни.
Ревен

Снимка: Dreamstime
Широколистно растение, подобно на киселеца, ревенът прекрасно се комбинира с джинджифил, кисело мляко, картофи и спанак, а кулинари твърдят, че комбинацията с ягоди е изключителна и традиционна за този така наречен "варварин на трапезата"!
Макар и популярен с богатото си на желязо и витамин С съдържание, от него е добре да се консумират само стеблата, тъй като листата могат да причинят натравяне с оксалатна киселина. Дори и тази му част не трябва да се консумира прекалено често и в големи количества, тъй като трудно разтворимият калциев оксалат, който създава, може да се натрупа като камъни в бъбреците.
Риба тон
Това е най-обширно консумираната риба в света в днешно време, макар че репутацията ѝ е леко съмнителна. Изследване от 2004 г. препоръчва на бременните жени да избягват прекалената консумация на белия вид риба тон, заради нивата на живачно съдържание в нея. Натрупването на този химикал може да доведе до увреждане на развиващата се нервна система на неродените бебета.
Маниока

Снимка: Dreamstime
Растението е третият по големина източник на хранителни въглехидрати в тропиците и от него се приготвя хранителният продукт тапиока. Ако се приготвя не както трябва обаче, маниоката може да произведе цианид, който е смъртоносен, ако се погълне. Освен това има и хора с обострена алергия към маниоката, като това често се съчетава с непоносимост към каучука.
Кафето
Освен, че причинява сърцебиене, безсъние и оцветяване на зъбите има и още един начин, по който тази така разпространена напитка може да увреди здравето ни. Оказва се, че инцидентите с изгаряния в следствие на заливане с кафе по заведенията са доста често срещано явление. През 1992 г. например 79-годишна жена успява да осъди хранителния гигант McDonald's, след като попарване с кафе причинява изгаряния трета степен на 6% от тялото и, включително бедрата, задните части и слабините. От тогава веригата официално смъква температурата, на която приготвя напитката, ала по станалите кафе гиганти като Starbucks например, случки като тази са все още реална опасност.
Гъбите
Това не е изненада за никой – всички знаем, че гъбите убиват, но не се замисляме колко смъртоносни могат да бъдат те всъщност: смъртността е висока – между 40 и 60% от отравянията завършват фатално. Освен че могат да бъдат причина за заболяване и отравяне на хора, животни и растения, те поразяват хранителни и промишлени продукти, книги, дървесни части и др. Въпреки това много хора продължават да берат и ядат гъби ежедневно, рискувайки здравето и живота си. Ето и 3-те правила на гъбаря:
1. Не бери гъби, които не познаваш.
2. Не купувай гъби от случай купувачи.
3. Не консумирай загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби.





Централна емисия
Четири зодии ще променят живота си на "Хелоуин"
Съветът на Европа: Грузия може да попадне под еднопартийна диктатура
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Минало и извънземни: Какво крият дълбоките води под леда на Антарктида
Естер Джордано
Митко ще свири на Левски, а Марто на ЦСКА
В Кърджали оцениха Левски на 20 лева
Бивш играч на Барса заряза сексбомба, но новата му е трепач + СНИМКИ
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Женски хороскоп за ноември
Микроинсултът не е дребен инцидент – защо спешната реакция определя съдбата на мозъка?
Как да изберем зимна шапка? Стилово ръководство
Защо топлият душ намалява напрежението?
Какво е синдром на Кушинг?
Остави коментар
terry
( преди 13 години )