Лятото е периодът, в който хората ядат най-много морска храна. Дали заради сезона и морето или просто, защото се смята, че тогава морската храна е най-прясна.
Всъщност има твърдения, че периодът от май до август е най-подходящ за консумация на морска храна. Това обаче не е така. Именно през лятото съществува най-голям риск за здравето на човек.
Не става въпрос само за порцията цаца, изпържена в олиото на десетте предишни порции, от която може да ви стане тежко и дискомфортно. Става въпрос за реална възможност от натравяне.
Опасност от бактериална инфекция:
Яденето на миди крие най-голям риск за здравето, особено, ако те са сурови. Повечето проблеми при консумацията на миди не идват от токсините, а са причинени от инфекции, отговорни за които са бактериите.
Тези бактерии се развиват бързо на стайна температура и при по-голяма влажност. Възможно е появата на стомашни проблеми като повръщане, спазми и диария. Лечението може да включва антибиотици, но най-вече не трябва да се допуска дехидратиране на организма.
Друга опасност, която крие консумацията на сурови миди, стриди и други ракообразни е хепатита. В някои риби пък се срещат червеи, така че обобщено – внимавайте с консумацията на морска храна, особено, ако е полусурова.
Невротоксично отравяне:
Източници могат да бъдат всички видове миди и стриди. Пикът на отравянията обикновено е по време на размножителния период. Първите симптоми се появяват от няколко минути до няколко часа след консумацията на храната.
Заболяването обикновено трае до няколко дни. Възможни са неразположения като: диария, повръщане, коремни болки, мускулни болки, виене на свят, потене, скованост и изтръпване на устата, пръстите, ръцете и краката.
Сигуатера:
Регистрирани са случаи с над 400 вида токсични риби, причиняващи заболяването сигуатера. Най-често това се случва при консумацията на лаврак, групер, баракуда и някои видове змиорки. Токсичността се причинява от вид планктон, който се среща в рифовете.
Обикновено първите симптоми на заболяването са повръщане и диария и се появяват от два часа до ден след приема на заразената морска храна. Наблюдава се също така отпадналост, сетивни промени, усещане за парене и мускулни болки.
Всички изброени заболявания не изискват много време за лечение, стига да се потърси лекарска помощ още при първите оплаквания. Най-доброто решение обаче си остава превенцията. Ако все пак не можете да устоите на морската храна през лятото, винаги имайте едно наум и задължително се уверете, че храната ви е прясна.





Храните, които тровят мозъка ни всеки ден
Красимир Вълчев: Всеки от нас може да бъде поне мъничко будител
Убийство в София - издирват извършителя
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship
Бомба от Разград: Легендарен треньор поема Лудогорец
Златната кокошка на Левски е пред нов рекорд
Ботев и Локо се хвърлят днес в "Битката за Пловдив"
Ливърпул уволнява Арне Слот още този уикенд
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Протеинови палачинки с извара
3 картини разкриват какво ви очаква през ноември
Лунна диета за ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар