IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Какви са опасностите при консумацията на морска храна през лятото?

11 юли 2012 05 20

Любителите на морска храна да четат внимателно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Лятото е периодът, в който хората ядат най-много морска храна. Дали заради сезона и морето или просто, защото се смята, че тогава морската храна е най-прясна.

Всъщност има твърдения, че периодът от май до август е най-подходящ за консумация на морска храна. Това обаче не е така. Именно през лятото съществува най-голям риск за здравето на човек.

Не става въпрос само за порцията цаца, изпържена в олиото на десетте предишни порции, от която може да ви стане тежко и дискомфортно. Става въпрос за реална възможност от натравяне.

Опасност от бактериална инфекция:

Яденето на миди крие най-голям риск за здравето, особено, ако те са сурови. Повечето проблеми при консумацията на миди не идват от токсините, а са причинени от инфекции, отговорни за които са бактериите.

Тези бактерии се развиват бързо на стайна температура и при по-голяма влажност. Възможно е появата на стомашни проблеми като повръщане, спазми и диария. Лечението може да включва антибиотици, но най-вече не трябва да се допуска дехидратиране на организма.

Друга опасност, която крие консумацията на сурови миди, стриди и други ракообразни е хепатита. В някои риби пък се срещат червеи, така че обобщено – внимавайте с консумацията на морска храна, особено, ако е полусурова.

Невротоксично отравяне:

Източници могат да бъдат всички видове миди и стриди. Пикът на отравянията обикновено е по време на размножителния период. Първите симптоми се появяват от няколко минути до няколко часа след консумацията на храната.

Заболяването обикновено трае до няколко дни. Възможни са неразположения като: диария, повръщане, коремни болки, мускулни болки, виене на свят, потене, скованост и изтръпване на устата, пръстите, ръцете и краката.

Сигуатера:

Регистрирани са случаи с над 400 вида токсични риби, причиняващи заболяването сигуатера. Най-често това се случва при консумацията на лаврак, групер, баракуда и някои видове змиорки. Токсичността се причинява от вид планктон, който се среща в рифовете.

Обикновено първите симптоми на заболяването са повръщане и диария и се появяват от два часа до ден след приема на заразената морска храна. Наблюдава се също така отпадналост, сетивни промени, усещане за парене и мускулни болки.

Всички изброени заболявания не изискват много време за лечение, стига да се потърси лекарска помощ още при първите оплаквания. Най-доброто решение обаче си остава превенцията. Ако все пак не можете да устоите на морската храна през лятото, винаги имайте едно наум и задължително се уверете, че храната ви е прясна.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари