IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ягодите намаляват вредите от слънцето

8 август 2012 05 20

Ефикасни са колкото слънцезащитен крем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Съвсем скоро козметичните фирми може да започнат да произвеждат слънцезащитни продукти от ягоди. Италиански и испански учени от Политехническия университет "Марке", Италия, и от университета в Гранада, Испания, ръководени от Маурицио Батино, са открили, че този вкусен, ароматен плод предпазва от слънчевите лъчи, като намалява степента на увреждане на кожата и я защитава от изгаряния, точно както кремовете със защитен фактор.

Експертите са тествали екстракт от ягоди върху култури от кожни клетки в концентрация 0,05, 0,25 и 0,5 милиграма на милилитър. Клетките са били облъчени с ултравиолетови лъчи в доза, еквивалентна на 90-минутно излагане на силно лятно слънце на Френската Ривиера.

Особено ефективна се е оказала концентрацията 0,5 милиграма на милилитър. Тя е повишила издръжливостта на клетките и е намалила вредите, които се нанасят на ДНК. Така ягодите са предпазили кожата от развиването на рак, от възпаления и дегенерация.

Експертите предполагат, че причината се крие в червените пигменти - антоциани. Те действат като антиоксидант, като противовъзпалително и противораково средство. В близко бъдеще учените ще изследват дали съединението може да се добави към кремове, или ще трябва да се приема вътрешно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари