IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да ограничите солта

22 ноември 2012 11 40

Съвети за намаляване приема на сол

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Неслучайно солта е наречена „белият убиец“. Редица изследвания показват, че приемът на големи количества сол може да навреди сериозно на здравето. Скорошно проучване например доказа, че намаляването приема на сол може да намали с 14% смъртните случаи на хора с хипертония.

Ето няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да ограничите приема на сол:

1. Забравете за бързото хранене

Ако се нуждаете само от една причина за намаляване приема на сол, помислете си какво голямо количество от подправката се съдържа в бургерите и пържените картофи. Установено е, че само с едно „бързо хранене“ вие си набавяте необходимото количество натрий за целия ден. Хранете се повече с домашно приготвена храна, в която има по-малко количество сол.

2. Изплаквайте консервираните зеленчуци

В повечето консерви със зеленчуци се съдържа много сол, тъй като тя действа освен като подправка и като консервант. Най-добрият начин да редуцирате приема на сол е като ограничите консумирането на консерви. А когато се храните с консервирани продукти, винаги ги измивайте преди това.

3. Използвайте други подправки

Няма да имате нужда да подправяте храната си с много сол, ако тя предварително е овкусена с ароматни билки и подправки. Чесън на прах, червен и черен пипер са сред най-универсалните подправки, които могат да заменят солта. Опитайте и други вкусове като копър и риган.

4. Избирайте кисели вкусове

Рецепторите на човек възприемат киселинността и солеността като подобни аромати. Киселите краставички могат да се приготвят с много малко сол, но все още да изглеждат солени, защото са овкусени с повече оцет. Експериментирайте с дресинги, богати на лимонов сок, лайм или оцет.

5. Ограничете достъпа до солени подправки

Когато се храните, не слагайте на масата солени подправки. Овкусете яденето си предварително и не се поддавайте на изкушението да изсипвате още сол – може би дори по навик. Слагайте в шкафа солта, соевия сос, горчицата и кетчупа.

6. Променете рецептите

Когато готвите, изсипвайте по-малко количество сол от зададеното в рецептата. Ако използвате готови бульони, разтваряйте по-малко количество и от тях, а вкусът компенсирайте с повече пресни зеленчуци.

7. Подбирайте добре месото

Повечето преработени меса като кренвирши, бекон, шунка и деликатесни меса съдържат голямо количество натрий. Избирайте по-здравословно и чисто месо. Ако сте вегетарианци, имайте предвид, че понякога и в соевите продукти се съдържа много сол.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари