Неслучайно солта е наречена „белият убиец“. Редица изследвания показват, че приемът на големи количества сол може да навреди сериозно на здравето. Скорошно проучване например доказа, че намаляването приема на сол може да намали с 14% смъртните случаи на хора с хипертония.
Ето няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да ограничите приема на сол:
1. Забравете за бързото хранене
Ако се нуждаете само от една причина за намаляване приема на сол, помислете си какво голямо количество от подправката се съдържа в бургерите и пържените картофи. Установено е, че само с едно „бързо хранене“ вие си набавяте необходимото количество натрий за целия ден. Хранете се повече с домашно приготвена храна, в която има по-малко количество сол.
2. Изплаквайте консервираните зеленчуци
В повечето консерви със зеленчуци се съдържа много сол, тъй като тя действа освен като подправка и като консервант. Най-добрият начин да редуцирате приема на сол е като ограничите консумирането на консерви. А когато се храните с консервирани продукти, винаги ги измивайте преди това.
3. Използвайте други подправки
Няма да имате нужда да подправяте храната си с много сол, ако тя предварително е овкусена с ароматни билки и подправки. Чесън на прах, червен и черен пипер са сред най-универсалните подправки, които могат да заменят солта. Опитайте и други вкусове като копър и риган.
4. Избирайте кисели вкусове
Рецепторите на човек възприемат киселинността и солеността като подобни аромати. Киселите краставички могат да се приготвят с много малко сол, но все още да изглеждат солени, защото са овкусени с повече оцет. Експериментирайте с дресинги, богати на лимонов сок, лайм или оцет.
5. Ограничете достъпа до солени подправки
Когато се храните, не слагайте на масата солени подправки. Овкусете яденето си предварително и не се поддавайте на изкушението да изсипвате още сол – може би дори по навик. Слагайте в шкафа солта, соевия сос, горчицата и кетчупа.
6. Променете рецептите
Когато готвите, изсипвайте по-малко количество сол от зададеното в рецептата. Ако използвате готови бульони, разтваряйте по-малко количество и от тях, а вкусът компенсирайте с повече пресни зеленчуци.
7. Подбирайте добре месото
Повечето преработени меса като кренвирши, бекон, шунка и деликатесни меса съдържат голямо количество натрий. Избирайте по-здравословно и чисто месо. Ако сте вегетарианци, имайте предвид, че понякога и в соевите продукти се съдържа много сол.