IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте храна, която да ви стопля през зимата

29 ноември 2012 07 00

Кои храни са най-подходящи за зимното ви меню?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вече сме в очакване на първия сняг за тази година и макар че температурите все още не са много ниски, добра идея е да започнете да се храните с храни, които буквално да ви стоплят, през студено време. Ето кои са те:

1. Яжте храни, които съдържат ниацин. Това вещество (витамин B3) помага за стабилизиране на нервната система и стимулира кръвоносната система. Той играе важна роля в разширяването на капилярите, като по този начин увеличава притока на кръв към студените ръце и крака. Продукти като мляко, яйца и сирене съдържат добро количество ниацин. Други източници на ниацин са черният дроб, сусамът, кафето и фъстъците, както и всички пшенични продукти.

2. Консумирайте плодове и зеленчуци в изобилие, защото те съдържат много Витамин C, който ще ви помогне да останете здрави през зимата. От зеленчуците заложете на праз, моркови и спанак, а от плодовете на праскови, кайсии и цитруси.

3. Пикантните подправки повишават телесната температура, като стимулират кръвообращението. Така че, добавяйте някакъв пикантна подправка или сос към супите и ястията си като черен и лют червен пипер.

4. Пийте много чай. Например от женшен, от джинджифил или от лайка, за да затоплите тялото си.

5. Хапвайте супи. Хората, които не пренебрегват супата, поглъщат около 100 калории по-малко по време на ядене. Това е само едно от правилата, които трябва да се спазвате, за да запазите добрата си фигура през зимата,

Хората, които са особено чувствителни към студа, трябва да обърнат внимание на следните три неща:

1. Не пийте студени напитки или ледени десерти през зимата.

2. Не яжте сурови храни.

3. Не стойте гладни. Взимайте си сутрин (в чантата) някои малки закуски в случай, че внезапно прегладнеете или сте твърде заети, за да си купите по-сериозна храна.

Тайни рецепти за стопляне

1. Яжте задушени гъби и сладки картофи. Гъбите са богати на витамин А, витамин В и някои микроелементи, а сладките картофи съдържат най-високо качество на протеини и нишесте, които могат бързо да се трансформират в енергия в организма.

2. За тези, които имат студени ръце и стъпала през по-голяма част от годината, може да проработи следният метод: потопете студените си ръцете и краката в студена вода и ги дръжте известно време. След това ги подсушете и си сложете чорапи и ръкавици. Скоро ръцете и стъпалата ви ще се стоплят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари