IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет вегетариански източника на протеин

10 декември 2012 13 40

Пет вегетариански източника на протеин

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Организмът на човек се нуждае от протеин, за да оцелее. Въпреки това е широко разпространено грешното схващане, че протеин се съдържа само в месото, млякото и в други животински продукти. Според някои проучвания дори, консумацията на прекалено много червено месо като източник на протеин, може да окаже състаряващо влияние върху човек. Ново изследване от Шотландия пък разкрива, че твърде много червено месо може да увеличи риска от рак на дебелото черво.

Възрастният човек се нуждае от около един грам протеин на ден за всеки килограм от теглото си. Ето и пет храни, чрез които лесно може да си набавите необходимото количество растителен протеин:

1. Соеви ядки. В една чаша сварени соеви зърна се съдържат 28 грама протеин. Това се равнява на 100-гр пържола. Целите соеви сърна съдържат три пъти повече протеин, отколкото тофуто или соевото мляко.

2. Киноа. Древната южноамериканска храна, която добива все по-голяма популярност напоследък, съдържа най-много протеин зърнени храни – 10 грама в една чаша. Киноата, заедно със соята, е изключително полезна и напълно заменима месото, тъй като в нея се съдържат всичките девет аминокиселини. Друг плюс е, че в киноата има пълнозърнести влакна. Киноата заедно със сушени плодове представлява чудесна и здравословна закуска.

3. Бобови растения. В боба, лещата, нахута и грахта също се съдържа протеин. Количеството там варира от 14 до 19 грама на чаша. Избягвайте да купувате боб в консерви, тъй като там съдържанието на протеини е по-ниско. Друга хранителна полза от бобовите растения е, че имат сложни въглехидрати, които са полезни за дебелото черво.

4. Зелени зеленчуци. В тях не се съдържа толкова голямо количество протеин, но все пак и те са подходящи източници. Спанакът, зелето и други листни зеленчуци имат по около 5 грама протеин в една чаша. Варените броколи, брюкселското зеле и апсержите съдържат по 6 грама протеин. В артишока има 4 грама протеин.

5. Фъстъци. Всички ядки съдържат протеин, но количеството варира доста в зависимост от вида на ядките, който изберете. Фъстъците не само са вкусни, а и богати на протеин – 8 грама в две супени лъжици. Една шепа фъстъци ще ви засити и ще ви набави количеството протеин, което се съдържа в парче риба.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 11 години )
или на кратко, ядки и зърнени култури
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар