Синьото сирене е малко миризлива храна, която повечето от нас избягват, защото съдържа много мазнини и сол, следователно е калорична и никак не се вписва в хранителния режим, който се стараем да поддържаме.
Този продукт обаче, е причината французите да бъдат считани за дълголетници, пише "Дейли телеграф". Сините сирена имат специфични противовъзпалителни качества, които обясняват доброто здраве на жителите на Франция.
Група лекари от биотехнологичната компания "Ликотекс" в Кембридж с помощта на нови технологии са установили, че синьото сирене е най-полезно, когато е узряло. Тогава съставките му се активизират в киселинната среда на тялото (лигавицата, стомаха и кожата) и се усвояват от организма по най-добрия начин.
Киселинността съпътства възпаленията, като тези в засегнатите от артрит стави или плаката, която се натрупва по стените на артериите. В момента се работи по въпроса полезните съставки от сиренето да бъдат извлечени и използвани като добавки в храни или козметични продукти.
Французите се славят най-вече със своето сирене „Рокфор", което произвеждат от I век.