Коя храна стимулира най-много мозъка? Редовно четем за списъци с храни, сред които основно място заемат ядките (в частност орехите). Кофеинът и шоколадът също са стимуланти, които „събуждат" мозъчната активност. Но не това е акцентът на изследването, а млякото.
Миналата година в New England Journal of Medicine излезе материал, който разглежда носителите на Нобелова награда в отделните държави. Оказва се, че шведите са първенци, като имат най-много Нобелови лауреати на фона на населението си от 10 милиона жители. Разглеждайки хранителните им навици, става ясно, че те са и хората, които пият най-много мляко – 340 кг годишно на глава от населението.
Учените смятат, че има връзка между поемането на млякото и будния мозък. Преди години шоколадът бе разглеждан като топ продукт, който активизира сивото вещество. Но не само и флавоноидите в сладкото изкушение, действат стимулиращо на мозъка, а по-скоро тяхното взаимодействие с животинската напитка.
В скалата със страни, които употребяват мляко, на най-ниското стъпало се намира Китай. По случайност или не китайците могат да се похвалят и с най-малко Нобелови лауреати.
Напитката е богата на витамин D, който вероятно е главният виновник за будната мисъл на феновете на млякото.
„За да подобрите шансовете си да се сдобиете с Нобелова награда, не е достатъчно само да ядете много шоколад, а трябва да пиете и повече мляко", пише още медицинското списание Practical Neurology.