IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да изберете най-добрия зехтин

25 март 2013 11 00

Как да разберете кой зехтин е най-подходящ за вашите кулинарни нужди?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В големите супермаркети на рафтовете със зехтин има изложени толкова много видове, че човек често се чувства изгубен сред голямото разнообразие на разфасовки, марки, произход и така нататък. Отделно от това се предлагат и други видове мазнини за готвене, които допълнително затрудняват вашия избор. Донякъде зехтинът си прилича с виното , защото неговият вкус и качество се определят от неща като: почва, климат, отглеждане на самата реколтата. Всички тези фактори влияят и оформят вкусовите и не само характеристики на зехтина.

Както знаете, той има многобройни ползи за здравето на човек, което автоматично трябва да го направи предпочитаната съставка за готвене. Но да се върнем на начина, по който трябва да избирате най-добрия зехтин, докато сте в магазина. Ето няколко насоки, които със сигурност ще ви помогнат:

1. Разнообразие. Първото нещо, за което трябва да помислите, когато купувате зехтин, е по какъв начин точно ще го използвате в кухнята. Въз основа не неговото предназначение, може да изберете най-общо от тези три вида:

- студено пресован зехтин – той се извлича от първото обработване на маслините, заради което е и с най-плътен вкус. Може да се използва при всички кулинарни интервенции, но най-осезаемо ще усетите вкуса му в салата и с хляб.

- обикновен зехтин – наричат го още „чист“. Той има по-мек вкус от студено пресования зехтин и по-жълт цвят. Макар да няма най-добрите характеристики, той е чудесен избор за готвене, като добавя вкус и дълбочина на ястието.

- светъл, лек зехтин – той има светъл цвят, лека текстура и аромат. Най-добре го използвайте за готвене при много високи температури.

2. Цена. Както с повечето неща, вие получавате толкова, колкото давате. Това не означава обаче, че винаги трябва да избирате най-скъпите продукти, само за да сте сигурни в качеството им. Студено пресованият зехтин, добит от едно място, е най-добрият избор, затова съответно и неговата цена е най-висока. Съветите на експертите са да избягвате съмнително по-ниски цени на зехтина, защото това може да бъде сигнал, че той не е чист, а смесица с други масла. Ако цената ви се струва висока, прочетете етикета на продукта, за да се уверите какво точно купувате.

3. Размер на бутилката. Най-добре избягвайте големите разфасовки на зехтина по 5-10 литра и купувайте по-малки бутилки. По този начин ще използвате винаги пресен зехтин. Препоръчителният срок на годност на зехтина, когато той все още е запечатан, е до една година. Веднъж отворен обаче, той трябва да бъде използван в рамките на шест до осем седмици, съветват специалисти. Съхранявайте зехтина в затворени, тъмни пространства, като не допускате той да бъде изложен на прекомерна топлина от печката за готвене.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

erdinc ( преди 10 години )
най качествен е зехтина със киселинност до 0,8%, второто качество зехтин е със киселлинност между 0,8 и 2%трето качество зехтин е със киселлиност от 2 до 3,3%а има и още един който много трудно се намира, нещо което е над първото качество и много полезно, викат му сурово масло или зехтиново мляко, зехтин със киселлинност под 0,5(предимно 0,3) масло придобито само чрез самотек, близо от 100 килограма маслини се придобива най много до 1,5кг. точи се капка по капка. използва се за лекуване на почти всички болести(звучи преувеличено но си е истина). това масло производителите предимно го запазват за себе си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар