Китайски специалисти твърдят, че кайсиите са най-полезният хранителен продукт, предаде сайтът Glob-News.ru. Според учените този оранжев плод пази сърцето здраво като поддържа добрия тонус на кръвоносните съдове.
Тайната се крие в калия, който влияе директно на кръвоносните съдове, на кръвното налягане, а също и на веществото пектин, което извежда токсините от организма. В кайсиите се съдържа също и желязо.
Тази смес може да се превърне в истинско спасение за хора с анемия и за бременни жени. В кайсиите има голяма концентрацията на минерални вещества като фосфор и магнезий. Ако нивото им в тялото не е достатъчно, започват проблеми с обмяната на веществата, а костите се разрушават по-лесно.
Китайските учени препоръчват кайсиите да се консумират не само пресни, но и сушени. Пресният плод е богат на калий и е полезен при сърдечносъдови болести. А сушените кайсии засилват кръвообращението, помагат при аритмии, след прекаран инфаркт.
Медиците съветват кайсиите да се ядат и по време на епидемии от инфекциозни заболявания.
В тях има и бетакаротин, който предотвратява развиването на онкологични заболявания и на сърдечносъдови болести. За да се задоволи дневната нужда на организма от витамин А,
е достатъчно да се изядат по 300 грама кайсии, са установили учените. Освен това кайсиите са ценен източник на йод.