IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъбите са добър източник на витамин D

24 април 2013 12 00

Само трябва да ги оставите на слънце, преди да ги консумирате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оказва се, че гъбите, включително и култивираните печурки, трансформират UV светлината във витамин D и могат да бъдат точно толкова ефективни, колкото са и хранителните добавки, които съдържат въпросния витамин.

Единственото условие е да ги оставите на слънце в продължение на около 60 минути, преди да ги готвите. Установено е, че термичната обработка няма да намали нивото на витамин D в тях.

Изследователите препоръчват хората да махат гъбите от тяхната опаковка и да ги оставят навън на слънце (на терасата или балкона) в продължение поне на половин час в часовете между 10:00 и 15:00 през пролетта и лятото и едва тогава да ги готвят.
По подобен на гъбите начин и кожата на човек трансформира ултравиолетова светлина от слънцето във витамин D, пише вестник Daily Мail.

Хранителните добавки с този витамин също са от съществено значение за имунната система, здравите кости и зъби и абсорбцията на калций от човешкия организъм.

В проучването са участвали 30 възрастни. На една част от тях е давана по една капсула дневно витамин D в продължение на 12 седмици. На другите участници са давани гъби на прах, изложени на слънце преди това.

В края на изследването не е имало значителна разлика в нивата на витамин D на различните участници.

Тези резултати доказват, че консумацията на гъби, които са били изложени на ултравиолетова светлина, се равнява на пиенето на витамина в лекарствена форма.
Резултатите от изследването са представени на срещата на Американското дружество по биохимия и микробиология в Бостън.

Докато производителите на гъби в САЩ и Австралия държат гъбите на слънчева светлина, то това не е обичайна практика в другите страни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари