Яденето на прекалено много червено месо може да предизвика Алцхаймер, се твърди в ново изследване. Учените установили, че натрупването на желязо, което е в изобилие в червеното месо, може да причини увреждане на тъканите на мозъка, да причини плака и да разруши нервно-комуникационните сигнали. На свой ред това може да увеличи риска от коварната болест.
Проф. Джордж Бардзокис от Университета в Лос Анджелис, САЩ и колегите му са изследвали мозъка при пациенти с болестта на Алцхаймер и са сравнявали техните хипокампуси (частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет), за който е известно, че се поврежда в началото на заболяването. Учените са използвали мозъчно-образни техники и са установили, че желязото се увеличава в хипокампуса и се свързва с увреждане на тъканите в тази област.