IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво прави водата НЕздравословна

17 октомври 2013 09 20

В много точки по света местните хора нямат лесен достъп до чиста питейна вода

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Голяма част от човешкото тяло е съставено от вода. По тази причина безцветната течност е необходима и много полезна за организма. Както се знае, човек може да издържи по-дълго време без храна, отколкото без вода. Ползите от приема на течността са толкова много, че експертите са категорични, че човек трябва да консумира по минимум 1,5 литра вода на ден.

За съжаление в много места по света хората нямат лесен достъп до чиста питейна вода. Според Световната здравна организация всяка година повече от 3,4 милиона души умират заради проблемите с водоснабдяването, канализацията и хигиената, които водят до болести, инфекции и недохранване.

Дори да оставим животозастрашаващите заболявания настрана, все още има някои проблеми, които са свързани с водата. Ето и кои са те:

1. Бисфенол А. Този химикал може да бъде намерен в някои пластмасови бутилки за вода, в храни и напитки. Бисфенол А може да предизвика рискове за здравето, особено за бебета и деца. Някои фирми вече правят пластмасови бутилки без този вреден химикал, но въпреки всичко трябва да имате едно наум. Други нежелани химикали могат да се съдържат в бутилките, затова не излагайте пластмасата на слънчева светлина, не я слагайте в микровълнова печка или в миялна машина.

2. Не миете добре бутилките. Има бутилки, които са подходящи за многократна употреба и са направени от неръждаема стомана. Те са икономически изгодни и екоалтернатива на еднократните чаши, бутилки и чинии. Не забравяйте обаче, че трябва да поддържате бутилката за многократна употреба чиста, тъй като бактериите обичат влажни и топли места. Не правете грешката да ползвате една и съща пластмасова бутилка без да я миете. Много хора правят това в офиса, което може да бъде вредно. Винаги мийте шишето с топла сапунена вода и го оставете да изсъхне, преди да сипвате нещо в него.

3. Пиете вода от душа. Говорейки за влажна и топла среда, време е да почистите своя душ. Той е идеално място за развъждане на бактерии. За щастие, повечето здрави възрастни не са изложени на риск, което не важи за хората с отслабнала имунна система. Въздържайте се да пиете вода от душа и изчакайте, докато излезете и отидете до кухнята.

4. Пиенето на твърде много вода. Относително трудно може да се определи какво точно означава „твърде много вода“. Сериозното хидратиране с вода се нарича хипонатриемия. При това заболяване нивата на натрий са под нормата, което пречи на баланса на течностите в организма. Ако хипонатриемията не се лекува, тя може да доведе до гърчове и кома. Достигането до подобно състояние обаче отнема наистина много време и консумацията на доста течности. Най-често потърпевшите от заболяването са маратонци, за които се знае, че пият по много вода всеки ден. За да не прекалите с водата, не пийте повече от 2 литра на ден, освен ако не се чувствате много жадни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари