IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеалното време за кафе – няколко часа след събуждане

19 ноември 2013 07 00

Ароматната напитка е най-ефективна, когато се консумира между 9:30 и 11:30 часа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За много хора кафето е първото нещо, към което посягат рано сутрин. То се нарежда пред закуската, защото служи като гориво, даващо живителна сила на тялото. Според експертно мнение обаче кафето трябва да се консумира между 9:30 и 11:30 часа. Това е така, защото кофеинът има максимален ефект няколко часа, след като човек се събуди.

Неврологът Стивън Милър твърди, че е най-добре кафето да се пие тогава, когато нивата на кортизол в организма са ниски, тъй като кофеинът си взаимодейства с хормона. Той обясни още, че консумацията на ароматната напитка не се препоръчва рано сутрин. Между 8:00 и 9:00 часа нивата на кортизол в организма са високи, което развива поносимост към кофеина и отслабва неговата сила.


Именно кортизолът контролира часовника на тялото и кара хората да се чувстват напълно будни. Обикновено нивата на този хормон са високи само след като човек се събужда и започват да падат след около час. Милър твърди, че по време на този спад хората могат да получат максимална полза от кофеина в кафето – напитката им дава тласък, тъй като насърчава производството на кортизол.

Другите пикови моменти, в които хормонът отново има високи нива, са времето около обяд и между 17:30-18:30 часа. Това означава, че тези времеви отрязъци също не са добри моменти за консумация на кафе, пише вестник Daily Mail. Това е така, защото нивото на кортизол е силно свързано с нивото на бдителност. Един от основните признаци на фармакологията е да се използват лекарства, само когато е необходимо. В противен случай може да се развие поносимост към лекарството, което се прилага в същата доза.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Има БИО КАФЕ което може да се приема през целия ден без да вреди на здравето и не изкася калция от костите, както прави другото кафе.БИО Кафето съдържа гъба РЕЙШИ позната още като Императорска гъба или Гъба на Дълголетието. В Китай се знае за нея от преди повече от 4000 години.Най-хубавото е, че такова БИО КАФЕ вече има и в България и всеки може да го опита и да усети разликата от него. Още по-хубаво е обаче, че има възможност и за печелене на пари от него, като то може да се продава свободно в Аптеки, Хранителни магазини, Заведения, Кафета, Ресторанти, Фитнеси и т.н.Ако има хора, които пият кафе или чай и познават други хора, които пият кафе или чай и търсят нещо допълнителено, което няма да навреди на сегашната им работа/занимание, може да се свържат с нас.За повече инфомация - ***.moneycoffee.eu - или директно на телефон 0896/323524 - Николай Петров
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар